Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Turčija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politični odnosi

Republika Turčija je Republiko Slovenijo priznala 2. februarja 1992, diplomatski odnosi pa so bili vzpostavljeni 26. avgusta 1992. Strateško partnerstvo med Slovenijo in Turčijo je bilo podpisano 3. marca 2011 ob uradnem obisku predsednika vlade Boruta Pahorja v Turčiji. S sklenitvijo politične deklaracije je Slovenija dokazala pripravljenost za krepitev prijateljskih odnosov in slovenske podpore turškim prizadevanjem za članstvo v Evropski Uniji. Strateško partnerstvo ponuja nov in boljši okvir za vsestransko krepitev odnosov s Turčijo, zlasti na gospodarskem področju, ter prinaša večje razumevanje z vključevanjem v aktualno dinamiko sprememb.

Dokumenti

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Turčiji najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.

Sporazumi in drugi akti med državama

Sporazume in druge akte najdete na spletni strani Pravno-informacijskega sistema Republike Slovenije.