Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Turčija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Politični odnosi

Republika Turčija je Republiko Slovenijo priznala 2. februarja 1992, diplomatski odnosi pa so bili vzpostavljeni 26. avgusta 1992. Strateško partnerstvo med Slovenijo in Turčijo je bilo podpisano 3. marca 2011 ob uradnem obisku predsednika vlade Boruta Pahorja v Turčiji. S sklenitvijo politične deklaracije je Slovenija dokazala pripravljenost za krepitev prijateljskih odnosov in slovenske podpore turškim prizadevanjem za članstvo v Evropski Uniji. Strateško partnerstvo ponuja nov in boljši okvir za vsestransko krepitev odnosov s Turčijo, zlasti na gospodarskem področju, ter prinaša večje razumevanje z vključevanjem v aktualno dinamiko sprememb.

Dokumenti

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Turčiji najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.