Skoči do osrednje vsebine

Turčija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Dne 28.01.2024 se je v predelu Istanbula, Saryer zgodil napad v italijanski cerkvi, v katerem so med verskim obredom ubili najmanj eno osebo.
  Dne 01.02.2024 se je v mestu Gebze, provinci Kocaeli, zgodil napad, v katerem je bilo zajetih 7 talcev.
  Dne 06.02.2024 sta 2 napadalca napadla sodišče v Istanbulu in ranila 5 oseb.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Svetujemo povečano previdnost pri potovanjih na jug in vzhod države ter odsvetujemo vsa potovanja v mesto Sirnak in v provinco Hakkari. Odsvetujemo gibanje na območju meje z Sirijo in Irakom v pasu 10 km od meje. Še posebej svetujemo povečano previdnost v provincah Hatay, Sanliurfa Diyarbakir, Adiyaman, Elazig, Kahramanmaras, Sirnak, Kilis, Agri, Igdir in Osmaniye.

 • Politična situacija

  V kolikor se znajdete na območju, kjer potekajo demonstracije, nemudoma zapustite območje.

 • Kriminal

  Ulični ropi, žeparske kraje in goljufije so pogosti v večjih turističnih predelih Istanbula. Pazite na svoje osebne stvari in se prepričajte, da so vedno varne.

  Sprejemanje prevozov od neznancev je lahko nevarno. Poiščite registriran taksi in si pred vstopom zabeležite registrsko številko.

 • Terorizem

  Obstaja velika verjetnost terorističnih napadov v velikih mestih. Največ terorističnih napadov se je zgodilo v jugovzhodni Turčiji, Ankari in Istanbulu.
  Bodite še posebej previdni ob datumih, ki so pomembni za teroristične skupine, vključno z 15. avgustom, 30. marcem do 20. aprilom in 19. decembrom.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  V javnih prevoznih sredstvih (vlakih, trajektih in taksijih) in v zunanjih objektih (stadionih, igriščih, kavarnah, barih in restavracijah) velja prepoved kajenja. Za kajenje na prepovedanih mestih je zagrožena denarna kazen.

  Za uporabo ali trgovanje z nedovoljenimi drogami je v Turčiji zagrožena visoka denarna globa ali zaporna kazen do 30 let.

  V Turčiji je nezakonito, da pri sebi nimate nobene oblike osebnega dokumenta s fotografijo. Vedno imejte pri sebi potni list ali dovoljenje za prebivanje.

  Islamske prakse in prepričanja se strogo držijo v mnogih delih države. V vseh bogoslužnih prostorih naj si ženske pokrijejo glavo z ruto, vsi obiskovalci pa naj si pokrijejo roke in noge.

  Ne fotografirajte v bližini vojaških ali uradnih objektov. Pred fotografiranjem vprašajte za dovoljenje.

  Žalitev turškega naroda in zastave ter ponarejanje valute je nezakonito. To lahko vključuje tudi komentarje o turški državi. Ti zakoni veljajo tudi za spletne komentarje.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Turčija ima sodobno cestno omrežje, vendar so neravne površine in slabo označene menjave pasov v bližini gradbenih območij pogoste.

  Bodite previdni, zlasti pri vožnji v dežju. Hude vremenske razmere lahko resno vplivajo na razmere na cestah.
  Izogibajte se vožnji po temi zunaj večjih mest ali glavnih cest.

 • Denar

  Valuta Turčije je turška lira (TRY).

 • Naravne nesreče in podnebje

  Turčija se nahaja v aktivnem potresnem območju, zadnji potres je prizadel 11 milijonov prebivalcev ter terjal 70 000 žrtev. Na prizadetih območjih so možni zemeljski plazovi, po začetnem potresu lahko nastanejo močnejši popotresni sunki.

  Močne nevihte se pojavljajo v različnih regijah okoli Turčije, zlasti v črnomorski regiji in obalnih območjih. Obilne padavine lahko povzročijo hude poplave in zemeljske plazove.

  Gozdni požari se pogosto pojavljajo v poletnih mesecih, zlasti v provincah na sredozemski in egejski obali Turčije.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Turčijo ne potrebujejo vizuma. Brezvizumski režim velja za osebe, ki potujejo z namenom turističnega, osebnega ali poslovnega obiska. Za osebe, ki potujejo z drugačnim namenom (delo, študij, izobraževanje, združitev družine, znanstveno raziskovanje ali drugi) je še vedno potreben poseben vizum, ki se ga pridobi na pristojnem veleposlaništvu Republike Turčije.

Potni list mora biti ob vstopu v Turčijo (neodvisno od tega ali je vizum potreben ali ne) veljaven še najmanj 6 mesecev. Turške oblasti opozarjajo, da je potrebno imeti v potnem listu vsaj eno prazno stran za žige mejnih oblasti.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.