Skoči do osrednje vsebine

Turčija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v času epidemije COVID-19

Turčija od 29. 4. 2021 do 17. 5. 2021 uvaja t.i. "Lockdown" države, ki uvaja nove ukrepe ob že sprejetih. Eden izmed njih je tudi policijska ura. Podrobne informacije so na voljo na spletnih straneh Vlade Turčije.

Skladno z ukrepi bo omejeno poslovanje Veleposlaništva Republike Slovenije v Turčiji. Več informacij je na voljo na spletni strani veleposlaništva.

Karantena in zdravljenje sta samoplačniška. Ker v državi poslujejo različne prevozne in letalske družbe, ki imajo vsaka svoja pravila poslovanja, je potrebno pred potovanjem preveriti tudi pri izbrani družbi, kakšni so pogoji potovanja na izbrani cilj. Negativen PCR test pred vkrcanjem na letalo postaja standard.

Več informacij je na voljo na spletni strani veleposlaništva Ankara.

Slovenskim državljanom, ki potujejo v Turčijo svetujemo spremljanje vseh razpoložljivih, ažurnih informacij o razmerah na ciljni destinaciji potovanja.

Svetujemo izogibanje lokacijam, kjer potekajo javni shodi in zborovanja ter dosledno upoštevanje ukrepov in navodil turških varnostnih organov.

Razmere v jugovzhodnih predelih države so negotove. Zaradi povečane nevarnosti odsvetujemo vsa ne nujna potovanja v jugovzhodne province (Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Siyarbakir, Sanliurfa, Agri, Van, Bitlis, Mus, Bingol, Elazig, Batman, Erzincan) ter odsvetujemo vsa potovanja v obmejno območje s Sirijo in Irakom. Turški varnosti organi na omenjenih območjih izvajajo poostrene varnostne aktivnosti.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Turčijo ne potrebujejo vizuma.

Ukinitev vizumov se nanaša na osebe, ki potujejo z namenom turističnega, osebnega ali poslovnega obiska. Za osebe, ki potujejo z drugačnim namenom (npr. delo, študij, izobraževanje, združitev družine, znanstveno raziskovanje...) je še vedno potreben poseben vizum, ki se ga pridobi na pristojnem veleposlaništvu Republike Turčije.

Potni list mora biti ob vstopu v Turčijo (neodvisno od tega ali je vizum potreben ali ne) veljaven še najmanj 6 mesecev. Turške oblasti opozarjajo, da je potrebno imeti v potnem listu vsaj eno prazno stran za žige mejnih oblasti.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Turška vlada je leta 2011 sprejela odločitev, da bodo vsem popotnikom, ki iz Turčije potujejo v Afganistan, Indijo, Pakistan, Nigerijo in Tadžikistan, ponudili cepivo zoper otroško paralizo (poliomyelitis). Tisti popotniki, ki ne bi želeli biti cepljen, bodo morali podpisati dokument, da se cepljenju odpoveduje.

V javnih prevoznih sredstvih (vlakih, trajektih in taksijih) in v zunanjih objektih (stadionih, igriščih, kavarnah, barih in restavracijah) velja prepoved kajenja. Za kajenje na prepovedanih mestih je zagrožena denarna kazen.

Za uporabo ali trgovanje z nedovoljenimi drogami je v Turčiji zagrožena visoka denarna globa ali zaporna kazen do 24 let.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.