Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se izvaja nadzor nad vstopajočimi potniki na letališčih in drugih mejnih prehodih z merjenjem temperature. Vzpostavljene so bile medicinske točke na mejnih prehodih za pregled oseb, ki prihajajo iz držav s povečanim številom okužb. Državljani Gruzije, ki se vračajo iz Kitajske, Južne Koreje, Italije, Nemčije, Francije, Avstrije in Španije se morajo samoizolirati za 14 dni. Z 18. 3. 2020 bodo zaprte meje za tujce. Meje so zaprte z Azerbajdžanom, Rusko federacijo in Armenijo. Zaprti so nekateri mejni prehodi s Turčijo. Omejuje se lete iz rizičnih držav in potniki morajo podati potovalno zgodovino in kontakt, preverjajo se vsi simptomi. V veljavi je prepoved tovornega prometa iz Italije in Irana. Šole so zaprte do 1. aprila in začasno so zaprta gledališča, kinematografi, zabaviščni centri in odpovedani so različni dogodki. Dezinficira se javna prevozna sredstva.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

Odsvetujemo vsa potovanja na ozemlje Južne Osetije in Abhazije ter vsa nenujna potovanja, na kontaktne linije z omenjenima pokrajinama.

V skladu z zakonodajo Gruzije (Zakon o okupiranih ozemljih z dne 23.10.2008) je vstop tujcev na področja Južne Osetije in Abhazije omejen, in sicer je v Južno Osetijo dovoljen vstop iz kraja Gori in v Abhazijo iz kraja Zugdidi. Priporočamo, da pri načrtovanju poti v te predele upoštevate veljavno zakonodajo in si predhodno pridobite dovoljenje Urada za Spravo in državljansko enakopravnost. Obrazec je mogoče izpolniti tudi preko njihove spletne strani.

V skladu z zakonodajo Gruzije je nezakonito vstopiti v Gruzijo iz Rusije preko Južne Osetije ali Abhazije, ker tam ni uradnega mejnega nadzora. Če vstopite v Gruzijo na ta način, se lahko soočite s kazenskim pregonom, ki ima za posledico zaporno kazen do 4 leta. Če ima vaš potni list vstopne/izstopne žige Abhazije ali Južne Osetije, lahko gruzijski organi to obravnavajo kot nezakonit vstop preko neprepoznanega mejnega prehoda.

Dostop do jam Udabno na gruzijsko-azerbajdžanski meji ob samostanu Davit Gareja je omejen. Svetujemo pazljivost, da ne bi nehote prečkali meje, ki na tem področju ostaja neoznačena.

Vstop v Gruzijo

Slovenski državljani za vstop v Gruzijo ne potrebujejo vizuma za bivanje do enega leta. V Gruzijo lahko slovenski državljani vstopijo tudi z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik