Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

JUNIJ 2020:

Izredno stanje zaradi pandemije s COVID-19 v Gruziji je veljalo do 23. 5. 2020, čeprav številni ukrepi povezani z zaščito javnega zdravja ostajajo v veljavi. Mestni promet deluje in restavracije omogočajo strežbo zunaj. Odprte so tudi razne trgovine, nakupovalni centri in drugi poslovni subjekti storitvenega sektorja. Medmestni promet bo pričel delovati 8. 6. 2020 in takrat se bodo odprli tudi hoteli. Potovanja z osebnimi vozili iz Gruzije niso možna, iz države je možno odpotovati z izrednimi leti. Redni mednarodni promet naj bi se postopoma sproščal po 15. 6. 2020. Vstop v Gruzijo je prepovedan za tujce z izjemo nekaterih kategorij, kot so družinski člani državljana Gruzije. Tisti, ki so se v Gruziji legalno nahajali 14. 3. 2020, lahko ne glede na potek dovoljenega obdobja bivanja v Gruziji ostanejo v državi do 30. 6. 2020.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

Odsvetujemo vsa potovanja na ozemlje Južne Osetije in Abhazije ter vsa nenujna potovanja, na kontaktne linije z omenjenima pokrajinama.

V skladu z zakonodajo Gruzije (Zakon o okupiranih ozemljih z dne 23.10.2008) je vstop tujcev na področja Južne Osetije in Abhazije omejen, in sicer je v Južno Osetijo dovoljen vstop iz kraja Gori in v Abhazijo iz kraja Zugdidi. Priporočamo, da pri načrtovanju poti v te predele upoštevate veljavno zakonodajo in si predhodno pridobite dovoljenje Urada za Spravo in državljansko enakopravnost. Obrazec je mogoče izpolniti tudi preko njihove spletne strani.

V skladu z zakonodajo Gruzije je nezakonito vstopiti v Gruzijo iz Rusije preko Južne Osetije ali Abhazije, ker tam ni uradnega mejnega nadzora. Če vstopite v Gruzijo na ta način, se lahko soočite s kazenskim pregonom, ki ima za posledico zaporno kazen do 4 leta. Če ima vaš potni list vstopne/izstopne žige Abhazije ali Južne Osetije, lahko gruzijski organi to obravnavajo kot nezakonit vstop preko neprepoznanega mejnega prehoda.

Dostop do jam Udabno na gruzijsko-azerbajdžanski meji ob samostanu Davit Gareja je omejen. Svetujemo pazljivost, da ne bi nehote prečkali meje, ki na tem področju ostaja neoznačena.

Vstop v Gruzijo

Slovenski državljani za vstop v Gruzijo ne potrebujejo vizuma za bivanje do enega leta. V Gruzijo lahko slovenski državljani vstopijo tudi z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik