Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Skopju predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v Severni Makedoniji. Varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter s Severno Makedonijo pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje na vseh področjih.

Odnosi med Slovenijo in Severno Makedonijo so tradicionalno prijateljski in partnerski. Med državama poteka intenzivno sodelovanje in stalen dialog tako na politični, gospodarski, kot na kulturni in znanstveni ravni. Slovenija že ves čas politično, strokovno in tehnično podpira Severno Makedonijo pri njenem pristopanju k EU. Prav tako je intenzivno podpirala članstvo v NATU - cilj, ki ga je Severna Makedonija izpolnila marca 2020. Severna Makedonija je za Slovenijo ena izmed prioritetnih držav v nudenju mednarodne razvojne pomoči. V Severni Makedoniji živi tudi manjša slovenska skupnost.