Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Skopju predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo v Severni Makedoniji. Varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb ter s Severno Makedonijo pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje na vseh področjih.

Odnosi med Slovenijo in Severno Makedonijo so tradicionalno prijateljski in partnerski. Med državama poteka intenzivno sodelovanje in stalen dialog tako na politični, gospodarski, kot na kulturni in znanstveni ravni. Slovenija že ves čas politično, strokovno in tehnično podpira Severno Makedonijo pri njenem pristopanju k EU. Prav tako je intenzivno podpirala članstvo v NATU - cilj, ki ga je Severna Makedonija izpolnila marca 2020. Severna Makedonija je za Slovenijo ena izmed prioritetnih držav v nudenju mednarodne razvojne pomoči. V Severni Makedoniji živi tudi manjša slovenska skupnost.