Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Københavnu je pristojno za vseh pet nordijskih držav: Kraljevino Dansko, Republiko Finsko, Republiko Islandijo, Kraljevino Norveško in Kraljevino Švedsko.

Nordijske države upravičeno slovijo po visoki stopnji blaginje, dobro razvitim socialno-varstvenim sistemom, zagotavljanju in promociji vladavine prava, človekovih pravic in enakih možnosti tako doma kot v tujini, po obsežnih prispevkih na področju mednarodne razvojne in humanitarne pomoči ter ambicioznih politikah na področju trajnostnega razvoja, prehoda na zelene vire energije, boja proti podnebnim spremembam, varstva okolja in digitalizacije.

V okviru dvostranskih in multilateralnih odnosov veleposlaništvo razvija vsestransko sodelovanje z vsemi državami akreditacije ter zastopa slovenske interese v skladu z zunanjepolitičnimi prioritetami Republike Slovenije. Poleg rednega političnega dialoga ter koordinacije vsebin Evropske unije (Danska, Finska in Švedska so članice Evropske unije), potekajo na vseh ravneh tudi dinamične gospodarske, znanstvene, kulturne in druge oblike sodelovanja.

Več novic o dvostranskih odnosih Slovenije z državami v pristojnosti Veleposlaništva v Københavnu najdete pri posamezni državi v zbirki Države.

Povezane teme

  • Slovenci v Evropi

    Slovence lahko najdemo po vsej Evropi. Veliko se jih je iz domovine izselilo po drugi svetovni vojni, največ v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zaradi boljših gospodarskih možnosti, preseljevanju pa smo priče tudi danes. Največ Slovencev v Evropi živi v Nemčiji.