Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Jožef Drofenik

Veleposlanik Jožef Drofenik je veleposlanik Republike Slovenije v Kraljevini Nizozemski in stalni predstavnik Republike Slovenije pri Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Nizozemskemu kralju je poverilno pismo predal 14. septembra 2022. Generalnemu direktorju OPCW je poverilno pismo predal 19. septembra 2022.

Pred nastopom sedanje funkcije je bil v obdobju 2020-2022 generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve. Med 2015 in 2019 je bil veleposlanik Slovenije v Indiji, pristojen tudi za Butan, Bangladeš, Šrilanko in Nepal. 2014-2015 je deloval kot nacionalni koordinator za OECD v okviru Ministrstva za zunanje zadeve. Med 2005 in 2009 je bil veleposlanik Slovenije na Poljskem. V času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU leta 2008 je vodil delovno skupino EU za Evropsko združenje za prosto trgovino (EFTA). V obdobju 2002-2004 je bil namestnik stalnega predstavnika Slovenije pri OZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi, 1999-2002 pa odpravnik poslov na veleposlaništvu v Bratislavi.

V zgodnejši karieri je bil med drugim vodja sektorja za mednarodno trgovinsko politiko na Ministrstvu za gospodarstvo; vodja pogajanj dvostranskih trgovinskih sporazumov Slovenije z različnimi državami ter pogajanja o članstvu Slovenije v Srednjeevropskem sporazumu o prosti trgovini (CEFTA), glavni pogajalec za članstvo Slovenije v GATT/Svetovni trgovinski organizaciji, namestnik vodje pogajanj o pridružitvenem sporazumu med Slovenije in Evropsko skupnostjo.

Po poklicu je univerzitetni diplomirani ekonomist. Govori angleško, špansko, srbsko, poljsko.

Je poročen in oče dveh otrok.