Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Veleposlaništvo predstavlja in zastopa Republiko Slovenijo na Nizozemskem, varuje in uresničuje interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v državi sprejemnici ter pospešuje in razvija prijateljske odnose in sodelovanje med državama na vseh področjih. Pristojno je tudi za spremljanje dogajanja v mednarodnih organizacijah, kot so Organizacija za prepoved kemičnega orožja, Mednarodno kazensko sodišče, Meddržavno sodišče in ostale mednarodne organizacije s sedežem na Nizozemskem.

Zgodovina Veleposlaništva v Haagu

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kraljevini Nizozemski je bilo odprto junija 2000. Od takrat so se na funkciji veleposlanika zvrstili naslednji veleposlaniki:

  • Jožef Drofenik (14. september 2022 - predaja poverilnih pisem kralju Willemu Alexandru)
  • Sanja Štiglic (23. avgusta 2017 - predaja poverilnih pisem kralju Willemu-Alexandru)
  • Roman Kirn (16. oktobra 2013 - predaja poverilnih pisem kralju Willemu-Alexandru)
  • mag. Leon Marc (18. marec 2009 - predaja poverilnih pisem kraljici Beatrix)
  • dr. Tea Petrin (23. junija 2004 - predaja poverilnih pisem kraljici Beatrix)
  • dr. Boris Frlec (7. junija 2000 - predaja poverilnih pisem kraljici Beatrix)

Ostala predstavništva

Podatki o ostalih slovenskih predstavništvih v državah akreditacije in predstavništvih držav akreditacije so dostopni na straneh: