Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Schengen vizum (tip C)

Tujci, ki legalno prebivajo v Romuniji, lahko za vizum tipa C (Schengen vizum) za vstop v Slovenijo zaprosijo Veleposlaništvu Slovaške v Bukarešti, ki za Republiko Slovenijo izvaja izdajo vizumov tipa C v Romuniji.

Veleposlaništvo Slovaške republike

Strada Otetari,
020977 Bukarešta
T: +40213006100
E: cons.bucharest@mzv.sk

Konzularne ure:
Ponedeljek, sreda in petek od 9.00 od 13.00

Vlogo za vizum morate oddati osebno. Potreben je predhodni sestanek. Odločitev o odobritvi vizuma bo sprejeta med 12 in 30 dnevi od datuma predložitve vloge skupaj z vso dokumentacijo.

Za oddajo vloge za vizum tipa C na slovaškem veleposlaništvu z namenom potovanja v Slovenijo potrebujete naslednjo dokumentacijo:

 • Izpolnjeno vlogo za Schengenski vizum
 • Vabilo iz Slovenije v izvirniku.
 • Garantno pismo delodajalca / univerze
 • Veljaven potni list z veljavnostjo najmanj šest mesecev od oddaje vloge
 • Veljavno dovoljenje za prebivanje v Romuniji z veljavnostjo najmanj šest mesecev od oddaje vloge
 • Dokazilo o sredstvih v obliki bančnega izpiska ali potniških čekov za potovanje in bivanje v Sloveniji (70 EUR za vsak dan bivanja v Sloveniji).
 • Potni dokumenti (plačljiva povratna letalska vozovnica)
 • Rezervacija nastanitve z dokazilom o plačilu (bodisi z bančnim nakazilom bodisi prek potovalne agencije). Samo potrditev rezervacije ni dovolj.
 • veljaven minimum potovanja in zdravstvenega zavarovanja (kritje najmanj 30.000 EUR)
 • Izpisek z vašega bančnega računa za vsaj 6 mesecev
 • Barvna fotografija, ki ni starejša od treh mesecev (format 3 cm x 3,5 cm)

Konzularno takso za izdajo vizuma je treba plačati v gotovini v EUR (80 EUR) ob oddaji vloge za izdajo vizuma.

Nacionalni vizumi dolgoročno bivanje (tip D)

V nekaterih primerih (združitev družine, izobraževanje, poklicni športniki) Republika Slovenija izdaja tudi nacionalne vizume D, katerih veljavnost je najmanj 90 dni in največ 1 leto.

Postopek izdaje vizuma D poteka v skladu z nacionalno zakonodajo Republike Slovenije. Prošnja za vizum D se poda osebno na veleposlaništvih Republike Slovenije. Postopek traja od 5 do 10 delovnih dni, pod pogojem, da prosilec še pred osebnim obiskom in v dogovoru z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bukarešti posreduje celotno dokumentacijo na naslov veleposlaništva in nas o tem obvesti na e-pošto vbk(at)gov.si. Po pregledu dokumentacije bo določen termin za osebno zglasitev na veleposlaništvu.

Dokumentacija prosilca za vizum D:

 1. Izpolnjen vizumski obrazec (slovensko-angleški), ki ga najdete tukaj ;
 2. Najmanj eno barvno fotografijo v skladu z ICAO standardi;
 3. Nepoškodovana potna listina, katere veljavnost mora biti najmanj 3 mesece daljša od nameravanega bivanja v RS;
 4. Dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje v mesečni višini minimalnega dohodka v Republiki Sloveniji, ki od 1.8.2019 znaša 402,18 EUR (bančni izpiski, potrdilo banke o privarčevanih sredstvih, izpiski kreditnih kartic, potrdilo o štipendiji, plači, pogodba s športnim klubom v Sloveniji ipd.…)
 5. Potovalno zdravstveno zavarovanje za Slovenijo (zavarovalna vsota ne sme biti nižja od 30.000 EUR). Zavarovalno obdobje mora kriti celotno veljavnost vizuma D;
 6. Dokumentacija, ki izkazuje namen, za katerega se lahko izda vizum za dolgoročno bivanje;
 7. Overjeno in prevedeno potrdilo o nekaznovanju, ki ne sme biti starejše od 3 mesecev (v nekaterih primerih);
 8. Plačilo konzularne takse v višini 77 EUR (plačljivo v EUR na TRR). Prošnja za vizum D z razloga združevanja družine je takse prosta.

Konzularne takse

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bukarešti posluje izključno z nakazili v evrih, neposredno na naš bančni račun. Konzularno takso nakažite na bančni račun veleposlaništva vsaj dva delovna dneva pred terminom za konzularno opravilo.

Št. bančnega računa: RO07RNCB0072165964950003

Banka: BCR (BANCA COMERCIALA ROMANA S.A)

SWIFT koda banke: RNCBROBUXXX

Prejemnik: AMBASADA REPUBLICII SLOVENIA, Strada Speranței 32, 020994 București, Sector 2, Romania