Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Schengen vizum (tip C)

Tujci, ki legalno prebivajo v Romuniji, lahko za vizum tipa C (Schengen vizum) za vstop v Slovenijo zaprosijo Veleposlaništvu Slovaške v Bukarešti, ki za Republiko Slovenijo izvaja izdajo vizumov tipa C v Romuniji.

Veleposlaništvo Slovaške republike

Strada Otetari,
020977 Bukarešta
T: +40213006100
E: cons.bucharest@mzv.sk

Konzularne ure:
Ponedeljek, sreda in petek od 9.00 od 13.00

Vlogo za vizum morate oddati osebno. Potreben je predhodni sestanek. Odločitev o odobritvi vizuma bo sprejeta med 12 in 30 dnevi od datuma predložitve vloge skupaj z vso dokumentacijo.

Za oddajo vloge za vizum tipa C na slovaškem veleposlaništvu z namenom potovanja v Slovenijo potrebujete naslednjo dokumentacijo:

 • Izpolnjeno vlogo za Schengenski vizum
 • Vabilo iz Slovenije v izvirniku.
 • Garantno pismo delodajalca / univerze
 • Veljaven potni list z veljavnostjo najmanj šest mesecev od oddaje vloge
 • Veljavno dovoljenje za prebivanje v Romuniji z veljavnostjo najmanj šest mesecev od oddaje vloge
 • Dokazilo o sredstvih v obliki bančnega izpiska ali potniških čekov za potovanje in bivanje v Sloveniji (70 EUR za vsak dan bivanja v Sloveniji).
 • Potni dokumenti (plačljiva povratna letalska vozovnica)
 • Rezervacija nastanitve z dokazilom o plačilu (bodisi z bančnim nakazilom bodisi prek potovalne agencije). Samo potrditev rezervacije ni dovolj.
 • veljaven minimum potovanja in zdravstvenega zavarovanja (kritje najmanj 30.000 EUR)
 • Izpisek z vašega bančnega računa za vsaj 6 mesecev
 • Barvna fotografija, ki ni starejša od treh mesecev (format 3 cm x 3,5 cm)

Konzularno takso za izdajo vizuma je treba plačati v gotovini v EUR (80 EUR) ob oddaji vloge za izdajo vizuma.

Nacionalni vizumi dolgoročno bivanje (tip D)

V nekaterih primerih (združitev družine, izobraževanje, poklicni športniki) Republika Slovenija izdaja tudi nacionalne vizume D, katerih veljavnost je najmanj 90 dni in največ 1 leto.

Postopek izdaje vizuma D poteka v skladu z nacionalno zakonodajo Republike Slovenije. Prošnja za vizum D se poda osebno na veleposlaništvih Republike Slovenije. Postopek traja od 5 do 10 delovnih dni, pod pogojem, da prosilec še pred osebnim obiskom in v dogovoru z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Bukarešti posreduje celotno dokumentacijo na naslov veleposlaništva in nas o tem obvesti na e-pošto vbk(at)gov.si. Po pregledu dokumentacije bo določen termin za osebno zglasitev na veleposlaništvu.

Dokumentacija prosilca za vizum D:

 1. Izpolnjen vizumski obrazec (slovensko-angleški), ki ga najdete tukaj ;
 2. Najmanj eno barvno fotografijo v skladu z ICAO standardi;
 3. Nepoškodovana potna listina, katere veljavnost mora biti najmanj 3 mesece daljša od nameravanega bivanja v RS;
 4. Dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje v mesečni višini minimalnega dohodka v Republiki Sloveniji, ki od 1.8.2019 znaša 402,18 EUR (bančni izpiski, potrdilo banke o privarčevanih sredstvih, izpiski kreditnih kartic, potrdilo o štipendiji, plači, pogodba s športnim klubom v Sloveniji ipd.…)
 5. Potovalno zdravstveno zavarovanje za Slovenijo (zavarovalna vsota ne sme biti nižja od 30.000 EUR). Zavarovalno obdobje mora kriti celotno veljavnost vizuma D;
 6. Dokumentacija, ki izkazuje namen, za katerega se lahko izda vizum za dolgoročno bivanje;
 7. Overjeno in prevedeno potrdilo o nekaznovanju, ki ne sme biti starejše od 3 mesecev (v nekaterih primerih);
 8. Plačilo konzularne takse v višini 77 EUR (plačljivo v EUR na TRR). Prošnja za vizum D z razloga združevanja družine je takse prosta.

Konzularne takse

Veleposlaništvo Bukarešta posluje izključno z nakazili v evrih neposredno na naš bančni račun. Vsaj dva delovna dni pred terminom za posamezno konzularno opravilo na bančni račun veleposlaništva nakažite ustrezno konzularno takso.

Številka bančnega računa: RO07RNCB0072165964950003
Banka: BCR 
SWIFT: RNCBROBUXXX

Prejemnik:
AMBASADA REPUBLICII SLOVENIA
Str. Teheran nr. 25 
Bucuresti, Sector 1 
RO - 011931