Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Iztok Jarc

Veleposlanik Iztok Jarc, rojen leta 1963, je diplomiral iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze v Ljubljani. V začetku poklicne poti je deloval na različnih področjih mednarodnega gospodarskega sodelovanja Slovenije s tujimi državami ter bil glavni slovenski pogajalec za področje kmetijstva v procesu vključevanja Slovenije v EU. Leta 2001 je postal državni sekretar Republike Slovenije na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Leta 2004 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Izraelu, nato pa ga je 2007 Državni zbor Republike Slovenije potrdil za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V tej vlogi je v času prvega slovenskega predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008 predsedoval Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo.

Svojo poklicno pot je nato nadaljeval kot diplomat, in sicer je bil leta 2008 imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Združenem kraljestvu in Republiki Irski ter 2014 za Stalnega predstavnika Slovenije pri OECD. Leta 2019 je najprej služboval kot veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji, novembra istega leta pa je bil imenovan za Stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji.