Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Iztok Jarc

Veleposlanik Iztok Jarc, rojen leta 1963, je diplomiral iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze v Ljubljani. V začetku poklicne poti je deloval na različnih področjih mednarodnega gospodarskega sodelovanja Slovenije s tujimi državami ter bil glavni slovenski pogajalec za področje kmetijstva v procesu vključevanja Slovenije v EU. Leta 2001 je postal državni sekretar Republike Slovenije na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Leta 2004 je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Izraelu, nato pa ga je 2007 Državni zbor Republike Slovenije potrdil za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V tej vlogi je v času prvega slovenskega predsedovanja Slovenije Svetu EU leta 2008 predsedoval Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo.

Svojo poklicno pot je nato nadaljeval kot diplomat, in sicer je bil leta 2008 imenovan za veleposlanika Republike Slovenije v Združenem kraljestvu in Republiki Irski ter 2014 za Stalnega predstavnika Slovenije pri OECD. Leta 2019 je najprej služboval kot veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji, novembra istega leta pa je bil imenovan za Stalnega predstavnika Slovenije pri Evropski uniji.