Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni končana, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Živalski stranski proizvodi so snovi živalskega izvora, ki niso namenjene prehrani ljudi. V kolikor niso pravilno in varno uporabljeni ali odstranjeni predstavljajo nevaren odpadek. Da se odstrani tveganja jih je potrebno predelati in jih tako narediti neškodljive za okolje, živali in ljudi. S predelavo tako prispevamo tudi k trajnostnemu razvoju, saj na tak način poskrbimo za uresničevanje krožne ekonomije. Predelani živalski stranski proizvodi se namreč pod določenimi pogoji lahko ponovno uporabijo v industriji krmnih mešanic, goriva in gnojil.

Kategorije živalskih stranskih proizvodov

Živalski stranski proizvodi (ŽSP) in iz njih pridobljeni proizvodi so razvrščeni v tri kategorije, ki odražajo stopnjo tveganja za javno zdravje in zdravje živali:

  • ŽSP kategorije 1 so snovi, ki vsebujejo potencialno  rizičen material, zato jih predelamo in odstranimo kot odpadek s sežigom v sežigalnici. Najpogosteje so to trupla in deli živali, ki so bile okužene z nevarno nalezljivo boleznijo ali obstaja sum, da bi lahko bile okužene oziroma vsebujejo nedovoljene snovi, ki delujejo kot nevarni onesnaževalci okolja. Med ŽSP kategorije 1 uvrščamo tudi trupla hišnih ljubljenčkov, živali iz zooloških vrtov in gostinske odpadke, ki nastanejo v mednarodnem prometu.
  • ŽSP kategorije 2 so prav tako snovi, ki lahko vsebujejo rizičen material. Mednje uvrščamo trupla poginulih živali, gnoj, vsebino prebavnega trakta živali, neskladna živila živalskega izvora ter vsi ostali ŽSP, ki ne spadajo v kategorijo 1 ali 3. ŽSP kategorije 2 predelamo in odstranimo podobno kot kategorijo 1, določene snovi pa se lahko po predelavi tudi uporabijo za za druge namene (gnojila).
  • ŽSP kategorije 3 so sicer užitne snovi živalskega izvora, a jih ljudje iz komercialnih razlogov ne uporabimo in zavržemo. To so lahko deli živali (kože, kopita, parklji, rogovi, ščetine prašičev, ptičje perje in kri), presežki izdelkov iz živilsko predelovalne industrije, jajca, mleko, ribe in drugo. Z ustreznim postopkom obdelave iz ŽSP kategorije 3 pridobivamo surovine, ki so uporabne za proizvodnjo hrane za hišne živali in proizvodnjo gnojil, pa tudi v tehnični, farmacevtski in kozmetični industriji.