Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Filters.LEGEND_TITLE
Ponastavi
 • Stanovanje nekdanje SFRJ v Trstu Slovenija predala Srbiji in Severni Makedoniji

  Države naslednice so se dogovorile, da se stanovanje nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) v Trstu dodeli Severni Makedoniji in Srbiji, v skladu z dogovorjenimi deleži. Stanovanje na naslovu Via Bassegio 69/I je bilo od razpada nekdanje SFRJ v posesti Slovenije, v zadnjih letih ga je uporabljal Dijaški dom Srečko Kosovel v Trstu.

 • Evropsko sodišče za človekove pravice ni pristojno za odločanje o meddržavni tožbi proti Hrvaški

  Evropsko sodišče za človekove pravice je danes objavilo odločitev o meddržavni tožbi Slovenije proti Hrvaški v zvezi s terjatvami Ljubljanske banke (LB) na Hrvaškem. Sodišče je odločilo, da ni pristojno odločati o meddržavni tožbi na podlagi 33. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah, ker LB po mnenju sodišča ni nevladna organizacija v smislu 34. člena konvencije.

 • Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice o pristojnosti in dopustnosti meddržavne tožbe Slovenije proti Hrvaški

  Državno odvetništvo Republike Slovenije, ki zastopa Republiko Slovenijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, je prejelo obvestilo tega sodišča, da je veliki senat 18. novembra letos sprejel odločitev o pristojnosti in dopustnosti meddržavne tožbe Republike Slovenije proti Republiki Hrvaški zaradi terjatev Ljubljanske banke na Hrvaškem.

 • Srečanje visokih predstavnikov za nasledstvo 13. novembra v Zagrebu

  Danes je v Zagrebu potekala 5. seja Stalnega skupnega odbora visokih predstavnikov za nasledstvo držav naslednic SFRJ. Od zadnjega sestanka visokih predstavnikov za nasledstvo (11. in 12. novembra 2015 v Sarajevu) so minila skoraj natanko štiri leta. Slovenska delegacija pod vodstvom visoke predstavnice Republike Slovenije za nasledstvo mag. Mateja Vraničar Erman se je zavzela za dosledno in učinkovito implementacijo Sporazuma o vprašanjih nasledstva s strani vseh držav, za izpolnitev obveznosti iz sporazuma v dobri veri in za nadaljevanje neprekinjenega dialoga med visokimi predstavniki za nasledstvo.

 • Ustna obravnava korak naprej pri spoštovanju evropskih vrednot in varstvu pravic Ljubljanske banke

  Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu (ESČP) je danes opravilo ustno obravnavo o vprašanju dopustnosti meddržavne tožbe Slovenije proti Hrvaški, ki se nanaša na terjatve Ljubljanske banke (LB) do hrvaških podjetij. Slovenija je tako prvič dobila priložnost, da je sodišču neposredno predstavila svoje argumente in dokaze, s katerimi utemeljuje kršitve, storjene v škodo LB v 48 postopkih pred hrvaškimi sodišči.

 • Sloveniji več kot 2 mio EUR od prodaje diplomatskega predstavništva nekdanje SFRJ v Tokiu

  Države naslednice nekdanje SFRJ so v Tokiu skupaj prodale zgradbo v kateri je bilo veleposlaništvo in rezidenca nekdanje SFRJ in zanjo iztržile preko 15 mio EUR. Sloveniji v skladu s Prilogo B Sporazuma o nasledstvu pripada 14 % kupnine, to je 2,1 mio EUR.