Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • Minister Počivalšek s predstavniki gospodarstva in turizma o koronavirusu

  Minister Zdravko Počivalšek se je sestal s ključnimi deležniki na področju gospodarstva in turizma z namenom izmenjave informacij o posledicah epidemije koronavirusa. Preučili so trenutno stanje in vplive koronavirusa tako na slovensko gospodarstvo kot tudi turizem ter zasnovali priporočila, ki bodo predloženi v obravnavo Vladi RS.

 • Slovenskim podjetjem omogočeno poslovanje preko Amazon Europe

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v zadnjih mesecih intenzivno delalo na omogočanju poslovanja slovenskim podjetjem preko spletne platforme Amazon Europe. Končna rešitev in začetek poslovanja je bilo sicer napovedano za november, vendar se je, zaradi vzpostavitve boljše uporabniške izkušnje podjetij, rok zamaknil. Slovenskim podjetjem je tako od danes naprej omogočeno poslovanje preko Amazon Europe.

 • Začetek pregleda zaščitnih ukrepov na uvoz nekaterih izdelkov iz jekla

  Z Izvedbeno uredbo Komisije (EU) 2019/159 so bili 31. januarja 2019 uvedeni dokončni zaščitni ukrepi za nekatere izdelke iz jekla. V uvodni izjavi 161 Izvedbene uredbe je določeno, da bo Evropska komisija glede na interes Unije morala prilagoditi raven ali dodelitev tarifne kvote v primeru sprememb okoliščin v obdobju uvedbe ukrepov.

 • Vavčer za prototipiranje

  Javni sklad RS za podjetništvo je dne 31.1.2020 objavil nov Javni poziv za Vavčer za prototipiranje.

 • Mreža evropskih potrošniških centrov opozarja na pasti na družbenih medijih

  V letu 2020 mreža Evropskih potrošniških centrov praznuje 15 obletnico delovanja, ki jo obeležujemo s celoletno kampanjo ozaveščanja potrošnikov o ključnih vprašanjih s področja varstva potrošnikov, in sicer bo vsak mesec obravnavano novo vprašanje. Z januarjem se je izpostavila tematika trajnostno naravnanega potrošništva, v februarju pa se mreža EPC osredotoča na problematiko pasti na družbenih omrežjih.

 • Krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Japonsko

  Tokyo, 4. – 6. februar - Uradna gospodarska delegacija končuje z obiskom Japonske, kjer je nastopila z jasnim stališčem: »Slovenija si želi nadgraditi odlične slovensko-japonske odnose preko Družbe 5.0 in je pripravljena na raziskovalno-znanstveno sodelovanje pri razvoju tehnoloških rešitev. Glede na že vzpostavljeno dobro prakso z določenimi podjetji in odlično lego Slovenije smo tudi odlična država za bodoče investicije,« je ob odhodu povedal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti.

 • Japonske investicije v Slovenijo še vedno rastejo

  Kitakyushu, Osaka, 3. februar - Gospodarska delegacija pod vodstvom državnega sekretarja mag. Aleša Cantaruttija se te dni mudi na Japonskem. Prvi dan uradnega obiska je bil namenjen krepitvi partnerskih odnosov z japonskimi podjetji, ki so prisotna v Sloveniji.

 • Okvirni terminski plan objave novih javnih razpisov do konca letošnjega leta

  V letu 2020 bomo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo objavili 18 novih javnih razpisov v skupni razpisani vrednosti 51,9 mio evrov.

 • Mednarodni program Eurostars

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zainteresirano javnost obvešča, da bo v kratkem objavilo Javni razpis za podporo majhnim in srednje velikim podjetjem, ki izvajajo raziskave in razvoj – program Eurostars, v okviru iniciative EUREKA, za prijavo na dva mednarodna roka v letu 2020.

 • Seja sveta za internacionalizacijo

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je skupaj z ministrom za zunanje zadeve dr. Mirom Cerarjem predsedoval Svetu za internacionalizacijo gospodarstva. Svet predstavlja člen v partnerstvu med resorji in predstavniki gospodarstva ter pomembno prispeva h kreiranju politike internacionalizacije gospodarstva in usklajenega delovanja na tujih trgih.

 • Trije slovenski strokovnjaki napoteni na delo v Evropsko vesoljsko agencijo

  Na podlagi sporazuma o pridruženem članstvu Slovenije z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), ki omogoča tudi zaposlitev državljanov Republike Slovenije v ESI, bodo trije strokovnjaki iz Slovenije, za obdobje do enega leta, napoteni na delo (sekundiranje) v njihov center v Noordwijku na Nizozemskem.

 • Obvestilo občinam o deležih sredstev za sofinanciranje investicij v letih 2020 in 2021

  V skladu s tretjim odstavkom 23. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06, 57/08, 36/11, 14/15 – ZUUJFO, 71/17 in 21/18 – popr ; v nadaljevanju: ZFO-1), obveščamo vse občine o deležih razpoložljivih sredstev za sofinanciranje občinskih investicij ter pogojih za njihovo koriščenje.

 • Minister Počivalšek ponudil podporo albanski turistični skupnosti po nedavnem potresu

  Tirana, 14. januar 2020 – Delegacija ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je pod vodstvom ministra Zdravka Počivalška udeležila Regional Tourism Summita – Tourism for Solidarity and Sustainability. Minister je opravil nekaj bilateralnih srečanj z albanskimi ministri, obiskal Drač in se srečal s slovenskimi gospodarstveniki, prisotnimi na albanskem trgu. Glavni namen obiska je bil nuditi podporo celotni albanski turistični skupnosti, krepitev dvostranskih gospodarskih odnosov z Albanijo, med drugim pa tudi krepitev turističnega, investicijskega in razvojnega sodelovanja.

 • Objavljena sta dva javna razpisa za predfinanciranje projektov z odobrenimi evropskimi sredstvi

  Slovenski regionalno razvojni sklad je v U. l. RS, št. 80 z dne 27. 12. 2019 objavil nova javna razpisa in sicer Drugi javni razpis za pred-financiranje projektov z odobrenimi evropskimi sredstvi – PF 1 in Drugi javni razpis za pred-financiranje kmetijskih projektov z odobrenimi evropskimi sredstvi – PF 2.

 • Sprememba seznama blaga z dvojno rabo

  Obveščamo podjetja, da se je Uredba Sveta (ES) št. 428/2009 o vzpostavitvi režima Skupnosti za nadzor izvoza, prenosa, posredovanja in tranzita blaga z dvojno rabo spremenila z Delegirano uredbo Komisije (EU) 2019/2199 z dne 17. oktobra 2019 o spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 428/2009 o vzpostavitvi režima Skupnosti za nadzor izvoza, prenosa, posredovanja in tranzita blaga z dvojno rabo, ki je bila objavljena v Uradnem listu EU L88 dne 30.12.2019 ter stopila v veljavo 31.12.2019.

 • Srečno 2020!

  V skladu z našim sloganom na področju gospodarstva, Slovenija: zelena – kreativna – pametna, vam letu 2020 želimo veliko zelenih rešitev, kreativnih idej in pametnih odločitev na vaši poslovni poti!

 • Sprememba javnega razpisa »Podpora strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom (SRIP) na prioritetnih področjih pametne specializacije«

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo danes, 27. 12. 2019 v Uradnem listu RS objavlja spremembo javnega razpisa »Podpora strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom (SRIP) na prioritetnih področjih pametne specializacije«, ki je bil dne 14. 10. 2016 objavljen v Uradnem listu RS št. 64/16.

 • Razpis Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je dne 6.12.2019 v Uradnem listu št.73 /2019 objavilo javni razpis Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti.

 • Slovenska avtomobilska industrija želi krepiti sodelovanje z največjim evropskim proizvajalcem avtomobilov

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je skupaj z vodstvom Slovenskega avtomobilskega grozda obiskal sedež koncerna Volkswagen v Wolfsburgu v Nemčiji. Obisk je namenjen krepitvi sodelovanja tega največjega evropskega proizvajalca avtomobilov s slovensko avtomobilsko industrijo, tudi v luči prihodnje vse močnejše e-mobilnosti.

 • Odziv gospodarskega ministrstva na začasni zaseg delnic Mercatorja

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v zvezi z postopanjem Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) v primeru Mercatorja in Agrokorja poudarja, da je AVK samostojna in neodvisna institucija in mora postopati v skladu z veljavno zakonodajo. To velja tudi v primeru Agrokorja.

Iskalnik