Skoči do osrednje vsebine

Novice

Prilagodite izpis
Ponastavi
 • Obvestilo potencialnim prijaviteljem na javne razpise in javne pozive Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se zaveda pomembnosti spodbud gospodarstvu v času COVID 19, zato bi želeli potencialne prijavitelje seznaniti z ukrepi ministrstva za pridobitev nepovratnih ter povratnih spodbud na katere je možna prijava (odprti javni razpisi, pozivi) in ukrepi, ki jih bo ministrstvo objavilo v bližnji prihodnosti oziroma do konca letošnjega leta.
  Potencialne prijavitelje pozivamo, da spremljajo spletno stran ministrstva ter izvajalskih organizacij ministrstva in da se v primeru kakršnihkoli vprašanj vezanih na navedene ukrepe obrnejo na »info točko« ministrstva: eusredstva.mgrt@gov.si

 • Tri primorske regije stopile skupaj in predstavile novo turistično zgodbo

  Na Pomniku miru na Cerju se je danes odvila predstavitev novega turističnega produkta, ki povezuje Goriška Brda, Vipavsko dolino in Kras. V enotno zgodbo so se prvič povezali vsi tamkajšnji ključni turistični dejavniki, ki goste nagovarjajo z edinstveno kombinacijo narave, vina in kulinarike.

 • Sprememba Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 2019/159 o zaščitnih ukrepih na uvoz nekaterih izdelkov iz jekla

  V Uradnem listu EU, serija L, št. 206 z dne 30.6.2020, je bila objavljena sprememba Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2019/159 o uvedbi dokončnih zaščitnih ukrepov na uvoz nekaterih izdelkov iz jekla.

 • Slovenski podjetniški sklad objavlja »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«

  Slovenski podjetniški sklad (SPS) danes v Uradnem listu Republike Slovenije št. 93/2020, objavlja nov »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«. Mikro, malim in srednje velikim podjetjem bo na voljo skupno 10 milijonov evrov finančnih sredstev za nakup zaščitne opreme, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 7,2 milijona evrov.

 • Strokovni svet za turizem se je seznanil s predlogi dodatnih ukrepov za pomoč slovenskemu turizmu

  Strokovni svet za turizem se je na današnji seji seznanil z novimi ukrepi za pomoč turistični panogi, ki jih je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot je na seji poudaril minister Zdravko Počivalšek, je turizem panoga, ki je »s pandemijo dobesedno ugasnila, in bo za vnovičen zagon potrebovala veliko časa«.

 • Sprememba presečnega datuma za ponudnika na področju turizma, pri katerem se bon lahko vnovči še ni stopil v veljavo

  V predlogu besedila Zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (PKP4), ki ga je vlada potrdila 28.6.2020 je navedeno, da ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v UL RS. Pri povzemanju predloga zakona je prišlo v javnosti do napačnega tolmačenja besedila. Ne drži, da zakon predvideva, da za spremembe, ki se nanašajo na turistične bone veljajo od 1.7.2020. To velja le za uporabo členov od 2. do vključno 12., to pa so členi, ki se nanašajo na vsebino ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

 • Neformalna videokonferenca na temo: Nova potrošniška agenda za potrošnike

  Državni sekretar Simon Zajc je sodeloval v neformalni videokonferenci, ki ga je na področju varstva potrošnikov organiziralo hrvaško predsedstvo. Tema ministrskega srečanja je bila Nova Evropska agenda za potrošnike, v okviru katere je Evropska komisija napovedala, da bo objavila novo strategijo potrošniške politike do leta 2024.

 • Nov program financiranja poslovanja MSP za odpravo posledic epidemije COVID-19 (MSP 9)

  Podjetja, ki se soočajo z likvidnostnimi posledicami izbruha epidemije COVID-19 in tista, ki proizvajajo proizvode ali opravljajo storitve, ki prispevajo k zdravljenju in preprečevanju širjenja nalezljive bolezni COVID-19 pri izvajanju javnih zdravstvenih storitev lahko odslej pri SID banki prejmejo kredit za financiranje poslovanja.

 • Objavljen natečaj za podelitev nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo 2020

  Javna agencija SPIRIT Slovenija je objavila javni natečaj za podelitev nacionalne nagrade za naj leseno gradnjo 2020. Za nagrado za odlično realizacijo lesene gradnje za objekte, zgrajene v preteklih petih letih v kategorijah stanovanjske stavbe, javne stavbe, poslovno-industrijski objekti ter inženirski objekti in tehnične rešitve se lahko prijavijo tako fizične kot pravne osebe, ki so bile kakorkoli vključene v prijavljeni projekt. Rok za prijavo projekta lesene gradnje je do vključno 10. julija 2020.

 • Minister Počivalšek odprl novo turistično pridobitev Obsotelja in Kozjanskega

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes odprl težko pričakovane nove namestitvene enote na gradu Podsreda. Udobne sobe in apartmaji s skupno 16 ležišči so dobrodošla dopolnitev ponudbe gradu, ki po dolgoletni in zahtevni prenovi postaja vse bolj prepoznaven ponudnik kulturnih, turističnih in izobraževalnih dogodkov v tem delu Slovenije.

 • Z razglasitvijo prvih slovenskih Michelinovih zvezdic je naš turistični mozaik še bogatejši

  Slovenija je na slovesnosti, ki je v živo povezala slovensko in francosko prestolnico, danes dobila prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija. Vanj je skupno uvrščenih 52 slovenskih restavracij. Minister Zdravko Počivalšek je ta mejnik označil za »zgodovinski dogodek« in izrazil izjemen ponos nad dosežki slovenske gastronomije. »Naš turistični mozaik je z razglasitvijo prvih slovenskih Michelinovih zvezdic še bogatejši.«

 • Najpogostejša vprašanja na temo bonov

  Vlada Republike Slovenije je uvedla bone, namenjene izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma. V nadaljevanju objavljamo nekaj najpogostejših vprašanj in praktičnih primerov v zvezi z njihovo uporabo.

 • Ministri EU za konkurenčnost spregovorili o predlogu evropskega načrta za okrevanje

  Ministri EU pristojni za notranji trg in industrijo, so se danes sestali na neformalnem zasedanju ministrov za konkurenčnost, ki se ga je udeležil državni sekretar Simon Zajc. Razprava je bila osredotočena na predlog evropskega načrta za okrevanje, ki ga je Evropska komisija objavila 27. maja 2020.

 • Turistični boni in novi potovalni standardi slovenskega turizma – novosti pred začetkom poletne sezone

  Slovenski turizem se po epidemiji in popolni zaustavitvi globalnega turističnega trga znova postavlja na noge. Na poletno sezono je dobro pripravljen in v velikem pričakovanju učinka najodmevnejše novosti v našem turizmu v zadnjih letih, to so turistični boni. Turistom, ki bodo letos posebej pozorni na to, kako bodo turistični ponudniki zagotavljali visoke zdravstvene in higienske standarde, bo v pomoč nova znamka slovenskega turizma Green&Safe.

 • Ministri za trgovino spregovorili o posledicah pandemije COVID-19 na trgovinsko politiko

  Ministri EU pristojni za trgovino, so se danes sestali na neformalnem zasedanju ministrov za zunanje zadeve – trgovina, ki se ga je udeležil državni sekretar Simon Zajc. Razprava je bila osredotočena na odprta vprašanja, povezana s Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), ter o trgovinskih vidikih pandemije COVID-19 in posledicah za trgovinsko politiko.

 • Prenos direktiv s področja avtorskega prava

  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v okviru aktivnosti za prenos Direktive (EU) 2019/789 in Direktive (EU) 2019/790 s področja avtorskega prava v slovenski pravni red povabilo zainteresirano strokovno javnost, da posreduje pisna stališča glede prenosa direktiv s področja avtorskega prava v slovenski pravni red.

 • Udeleženke ABC podjetništva lahko dobijo 3.000 EUR spodbude Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

  Namen natečaja je nagraditi najboljših petintrideset predstavljenih poslovnih modelov podjetnic začetnic v letu 2019 in 2020 ter jih spodbujati pri vzpostavljanju lastnega podjetja.

 • Ministri EU o uporabi vesoljskih podatkov za trajnostno rast sektorja

  Ministri EU pristojni za vesolje so danes razpravljali o pomenu vesoljske tehnologije, tudi v luči soočanja s posledicami pandemije COVID-19. Pri tem so izpostavili pomen vesoljske tehnologije za doseganje dolgoročnih ciljev trajnostne rasti in okrevanje evropskega gospodarstva.

 • Spremenjeni ukrepi na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije

  Vlada RS je 25. 5. 2020 izdala nov Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki je začel veljati dne 26. 5. 2020 ( Odlok).

 • Obvestilo upravičencem MGRT, ki izvajajo operacije sofinancirane s strani evropskih strukturnih skladov

  Izredne razmere zaradi vpliva epidemije COVID-19 močno vplivajo na izvajanje operacij, ki jih izvajajo upravičenci. Posledice izrednih razmer se kažejo že sedaj, mnogo več pa jih pričakujemo v nadaljevanju tega leta. Vezano na izvajanje oz. potencialne možnosti prilagoditve operacij se postavljajo številna vprašanja, na katera skrbniki pogodb na ministrstvu sproti odgovarjamo. Pri tem na ministrstvu sledimo usmeritvam Evropske komisije ter navodilom in usmeritvam Organa upravljanja, SVRK.

Iskalnik