GOV.SI

Novice

Prilagodite izpis

Ponastavi
 • Evropska sredstva so ključna za razvoj

  Na posvetu o prihodnosti EU z državljani v Grosupljem 18. septembra 2019 smo razpravljali predvsem o evropskih sredstvih in projektih. Pretežno mnenje lokalnih skupnosti je, da morajo v prihodnje sredstva ostati namenjena tudi financiranju osnovne infrastrukture, kot so ceste, vodovod in kanalizacija, in ne le tako imenovanim mehkim vsebinam.

 • Gospodarski ministri Slovenije, Nemčije in Portugalske prvič o skupnih prioritetah predsedovanja EU

  Berlin, 18. 9. 2019 - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je udeležil delovne večerje gospodarskih ministrov Slovenije, Nemčije in Portugalske. Na delovnem srečanju, ki ga je gostil nemški zvezni gospodarski minister Peter Altmaier in se ga je udeležil tudi portugalski minister dr. Pedro Siza Vieira, so se pogovarjali o prioritetah skupnega programa predsedovanja EU vseh treh držav oz. t.i. Tria. Ministri so v prvi izmenjavi mnenj kot možne prioritete omenili krepitev in boljše izvajanje pravil notranjega trga EU, vključno z dimenzijo digitalizacije in trajnostnim turizmom. Trio predsedujočih držav si bo prizadeval tudi za pripravo industrijske strategije EU 2030 ter pregled konkurenčnih pravil notranjega trga.

 • Minister Počivalšek: Slovensko gospodarstvo že zmanjšuje izvozno odvisnost od Evropske unije

  Celje, 13. september 2019 – Minister Zdravko Počivalšek je tudi danes s svojo ekipo prisoten na celjskem sejmišču, kjer poteka 52. Mednarodni obrtni sejem MOS. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se namreč že četrto leto zapovrstjo na sejmu MOS predstavlja v takšnem obsegu – s pestrim programom na stojnici in spremljajočimi predavanji v kongresnih dvoranah. Tudi zaradi slednjega je letos ministrstvo zopet poželo posebno priznanje organizatorja, tokrat za inovativno urejeno in celostno podobo prostora ter kakovostni program na področjih internacionalizacije, podjetništva, tehnološkega razvoja, turizma, notranjega trga, regionalnega razvoja in lesarstva.

 • Slovenija na Svetovni turistični organizaciji predstavila svoj model zdraviliškega turizma v Sloveniji

  Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar skupaj z direktorico Slovenske turistične organizacije Majo Pak danes zaključuje večdnevno 23. zasedanje generalne skupščine Svetovne turistične organizacije Združenih narodov (UNWTO), ki poteka v Saint Petersburgu, Ruska federacija. V ospredju plenarnega zasedanja, ki poteka vsake dve leti, je izobraževanje in zaposlovanje v turizmu.

 • Minister Počivalšek s črnogorsko ministrico Sekulić o možnostih povečanja gospodarskega sodelovanja

  Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sprejel gospodarsko ministrico Črne gore Dragico Sekulić. Sogovornika sta se strinjala, da obstajajo številne možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja. Zato sta se dogovorila za organizacijo gospodarske konference v Črni gori, ki bi bila konkretna priložnosti za vzpostavitev novih sodelovanj podjetij obeh držav.

 • Minister Počivalšek na uradnem obisku v Ruski federaciji

  Na povabilo predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva 10. in 11. 9. 2019 se na uradnem obisku v Ruski federaciji mudi slovenska delegacija pod vodstvom predsednik Vlade RS Marjana Šarca. Spremlja ga tudi minister Zdravko Počivalšek in gospodarska delegacija desetih slovenskih podjetij, ki delujejo na ruskem trgu. Namen obiska je potrditev dobrih odnosov med državama, krepitev dvostranskega dialoga in iskanje možnosti za nadaljnji razvoj sodelovanja.

 • Ministrstvo na 52. mednarodnem sejmu obrti in podjetništva MOS v Celju

  Danes se je v Celju odprl 52. mednarodni sejem obrti in podjetništva "MOS", kjer je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravilo pestro predstavitev aktivnosti celotnega ministrstva, izvajalskih institucij in organov v sestavi. Namen udeležbe ministrstva na MOS je celovito predstaviti programe in aktivnosti, ki jih izvaja ministrstvo skupaj z organi v sestavi in izvajalskimi institucijami ter vzpostaviti komunikacijo s podjetji in posamezniki.

 • Napovednik dogodkov od 8. do 15. septembra

 • Minister Počivalšek: Tuje neposredne investicije so ključ do večje produktivnosti

  Bled, 3. september - V okviru Blejskega strateškega foruma danes na Bledu poteka investicijski forum v organizaciji Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Diskusijo z naslovom “Trendi in izzivi tujih neposrednih naložb” je začel minister Zdravko Počivalšek, ki je spomnil, da imajo tuje neposredne investicije mnogo multiplikativnih učinkov in koristi za državo. Ne samo, da prispevajo k pritoku kapitala ter s tem vplivajo na plačilno bilanco, ampak ustvarjajo tudi nove zaposlitvene možnosti, omogočajo prenos znanja in uvajanje naprednih tehnologij, prispevajo k naložbam v razvoj izvoznega sektorja, večji vpetosti v dobaviteljske verige ter nenazadnje k večji produktivnosti in proizvodnji.

 • Na Blejskem strateškem forumu tudi o izzivih globalnega turizma

  V okviru 14. Blejskega strateškega foruma (BSF) je danes že šestič zapovrstjo potekal panel na temo turizma. Naslovna tema vodilne mednarodne konference v srednji in jugovzhodni Evropi se dotika identificiranja virov ne(stabilnosti) na področjih miru, varnosti, trajnostnega razvoja in gospodarskega napredka ter rešitev za učinkovito upravljanje strateških virov. V skladu s to temo so domači in tuji gostje ter občinstvo turističnega panela z naslovom Turizem za vse destinacije: razpršenost v prostoru in času razpravljali o najbolj izpostavljenih problematikah globalnega turizma v dobi družbe 5.0 in hiperpovezljivosti, kot sta njegova (prekomerna) rast in pametno upravljanje z destinacijami. Potreba po potovanjih postaja ena temeljnih potreb dela človeštva, ki si želi obiskati predvsem najbolj priljubljene in najbolje ocenjene točke sveta. Lahko sploh na to vplivamo, kaj spremenimo, preusmerimo goste?