Skoči do osrednje vsebine

Javna obravnava Zakona o državnih blagovnih rezervah

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Predlog Zakona o državnih blagovnih rezervah (ZDBR) ureja gospodarsko javno službo oblikovanja, skladiščenja, vzdrževanja in uporabe blagovnih rezerv za osnovno preskrbo ter gospodarsko javno službo oblikovanja, skladiščenja, vzdrževanja in uporabe varnostnih zalog nafte in naftnih derivatov.

Veljavni Zakon o blagovnih rezervah (Uradni list RS, št. 96/09 – uradno prečiščeno besedilo in 83/12) je bil sprejet že leta 1995, zaradi česar so marsikatere določbe postale neustrezne oz. pomanjkljive. Prav tako se je v praksi pokazalo, da postopki načrtovanja, oblikovanja in uporabe državnih blagovnih rezerv niso dovolj natančno določeni. Zaradi navedenega je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pristopilo k celoviti normativni prenovi področja blagovnih rezerv.


Predlog ZDBR natančneje opredeljuje namen državnih blagovnih rezerv, čemur služijo tudi nove opredelitve izrazov. Glede na izkušnje pridobljene v praksi pa predlog ZDBR natančneje določa tudi postopke načrtovanja, oblikovanja in uporabe blagovnih rezerv ter vlogo posameznih organov v teh procesih. Predlog vsebuje tudi vsebinsko celovitejši prenos Direktive 2009/119/ES o obveznosti držav članic glede vzdrževanja minimalnih zalog surove nafte in/ali naftnih derivatov, ki je bila v nacionalni pravni red prenesena že v obstoječem Zakonu o blagovnih rezervah.


Cilj sprejetja novega ZDBR je zagotoviti učinkovito in pravno ustrezno delovanje sistema državnih blagovnih rezerv.


Zainteresirano strokovno in drugo javnost vabimo, da posreduje komentarje in predloge na osnutek predloga zakona preko portala eDemokracija ali neposredno na elektronski naslov Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo s pripisom »Pripombe na osnutek predloga ZDBR«. V dopisu se sklicujte na številko zadeve IPP 007-477/2021/1. Svoje komentarje lahko oddate do 9. februarja 2023.