Skoči do osrednje vsebine

Priložnosti za sodelovanje med slovenskimi in italijanskimi podjetji na področju vesolja je veliko

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V Ljubljani je danes potekal drugi poslovni forum, kjer so se srečala slovenska in italijanska podjetja z namenom iskanja priložnosti za sodelovanje na področju vesolja. Pred tem pa je potekalo bilateralno srečanje med ministrom Matjažem Hanom in predsednikom Italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccia.

Minister Han je v pogovoru izpostavil pomen področja vesolja. »Gre za sektor prihodnosti, ki bo gospodarskim družbam prinesel številne nove priložnosti. Slovenija je v lanskem letu povečala sredstva predvidena za vesoljsko tehnologijo, saj se zavedamo, da se vsa vložena sredstva večkratno povrnejo v družbo in gospodarstvo.« Potrdil je, da bo ministrstvo tudi v prihodnje podpiralo razvoj sektorja in izrazil prepričanje, da bo tudi današnji dogodek potrdil dobro gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Italijo in še razširil področja sodelovanja.

Na že drugem poslovnem forumu med Slovenijo in Italijo na področju vesolja so svoje aktivnosti predstavila tako slovenska kot italijanska podjetja. Udeležence foruma sta pozdravila državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Matevž Frangež in veleposlanik Italije njegova ekscelenca Carlo Campanile. Predsednik Italijanske vesoljske agencije (italijansko Ahenzia Spaziale Italiana - ASI) Giorgio Saccoccia in vodja delegacije Republike Slovenije pri Evropski vesoljski agenciji (angleško European Space Agency - ESA) Tanja Permozer pa sta predstavila dosedanje delo ASI in Slovenije.

Državni sekretar Frangež je izpostavil, da so možnosti za sodelovanje z italijanskimi podjetji in razvojnimi institucijami predvsem na področju opazovanja Zemlje, splošnih tehnologij, satelitskih tehnologij, umetne inteligence, miniaturizacije in zemeljskih postaj. »Slovenska podjetja, ki delujejo na področju vesolja postajajo pomemben igralec v svetovnem merilu, na kar smo izjemno ponosni.«

Na dogodku so se predstavila nekatera slovenska podjetja, ki so aktivna na področju vesolja, kot sta SkyLabs, ki je v letu 2022 izstrelil že svoj drugi satelit, tokrat v srednje Zemljine orbite in Space SI, katerih satelit NEMO HD je prvi evropski satelit z videom v vesolju in ki izkazuje izjemno agilnost in natančnost posnetkov. Predstavila so se še podjetja, ki izdelujejo miniaturne hladilne sisteme, visokohitrostne podatkovne naprave, visokotehnološke mobilne konstrukcije, napredne komunikacijske sisteme, robotske konstrukcije, magnete ter podjetja s sposobnostmi obdelave velikih podatkovnih sistemov in s 3D tiskom inovativnih materialov. Na italijanski strani so se poleg drugih predstavila tudi dva večja sistemska integratorja na področju vesolja, OHB-Italia in Thales Alenia Space Italia.

V krogu poslovnega foruma so potekala tudi bilateralna srečanja posameznih podjetij in inštitucij z namenom nadgradnje obstoječega sodelovanja oziroma vzpostavitve novega. Italijanska delegacija je v sklopu dogodka obiskala tudi dve slovenski podjetji Dewesoft in Cosylab, ki se uspešno vključujeta v področje vesoljskih tehnologij, vsaka na svojem nišnem področju. Dewesoft preko svoje natančne in hitre merilne opreme in Cosylab s programsko opremo na področju kontrolnih sistemov za visokotehnološko industrijo.

MGRT je v 2021 z ASI podpisalo Pismo o nameri za sodelovanje na področju miroljubne uporabe vesolja. Italija je namreč ena od pomembnejših držav na področju vesolja v Evropi in je med ključnimi državami, s katerimi želimo okrepiti bilateralno sodelovanje na področju vesolja.