Skoči do osrednje vsebine

50. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela Akcijski načrt za izvedbo repatriacije prosilcev slovenskega rodu iz Bolivarske republike Venezuele v Republiko Slovenijo. Vlada je sprejela tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tajnih podatkih.

Izjava državne sekretarke v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Olge Belec.

Vlada je na današnji seji sprejela Akcijski načrt za izvedbo repatriacije prosilcev slovenskega rodu iz Bolivarske republike Venezuele v Republiko Slovenijo. Načrt natančno opredeljuje način podeljevanja statusa repatriirane osebe prosilcev, izvedbo prevoza iz Venezuele v Slovenijo in način udejanjanja pravic repatriiranih oseb, ki jih za obdobje največ 15 mesecev določa slovenska zakonodaja. Načrt vsebuje tudi rešitve osebnih stanj za osebe po izteku statusa repatriirane osebe.

Medresorska delovna skupina, ki je pripravila akcijski načrt in v katero je vključenih sedem vladnih resorjev, bo s svojim delom nadaljevala in s spremljanjem ter koordiniranjem skrbela za čim bolj nemoten potek postopka repatriacije.

Vlada je danes sprejela tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim izboljšujejo položaj študentskih družin, družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena, in družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.

Vlada je sprejela še predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tajnih podatkih, katerega cilj je izboljšati učinkovitost sistema in varnost tajnih podatkov.