Skoči do osrednje vsebine
GOV.SI

Obeležili Slovenski tradicionalni zajtrk

V petek, 21. novembra 2025, smo na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu organizirali Slovenski tradicionalni zajtrk. Dogodek je bil namenjen ozaveščanju mladih o pomenu zdrave prehrane, lokalno pridelane hrane in podpore domačim pridelovalcem.
1 / 4

Skupaj z dijakinjami in dijaki Zvezne dvojezične trgovske akademije iz Celovca smo se pogovarjali o ohranjanju fizične in psihične moči, ki ju zagotavlja uravnotežen zajtrk. Poudarili smo pomen lokalno pridelane hrane: kakovostno mleko, maslo, kruh, med in sadje — sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka — namreč ponazarjajo, kako pomembni so kmetijstvo, čebelarstvo in kratke dobavne verige.

V sodelovanju s Kmečko izobraževalno skupnostjo in slovenskimi čebelarji smo izpostavili ključni prispevek čebelarstva k trajnostni prehrani in samopreskrbi. Spregovorili smo o tem, zakaj je tradicionalni zajtrk več kot le obrok — je izobraževalno orodje, s katerim mlade učimo, od kod prihaja hrana, kdo jo prideluje in kako z našimi izbirami podpiramo lokalno gospodarstvo in okolje.

Ob zaključku dogodka so dijakinje in dijaki lahko preizkusili več kot 10 različnih vrst medu, kar je poudarilo raznolikost čebelarskega bogastva. Poleg tega so se okrepčali z domačim polnozrnatim kruhom, maslom, svežimi jabolki in mlekom.

Verjamemo, da je tak dogodek dragocena priložnost za krepitev povezanosti mladih z naravo, z domačo pridelavo hrane in z zdravo prehransko kulturo. Sodelovanje šol, čebelarjev in kmečkih skupnosti je ključnega pomena za ohranjanje teh vrednot in za spodbujanje trajnostnega načina življenja.

Zahvaljujemo se Marinki Mader Tschertou iz Kmečke izobraževalne skupnosti, Janku Pečniku, navdušenemu čebelarju iz vrst koroških Slovencev ter Danieli Pečnik iz kmetije Tomažej iz Strpne vasi pri Šmihelu nas Pliberkom za sodelovanje, strokovno predstavitev in vse dobrote.