Skoči do osrednje vsebine

V maju prva izobraževalna delavnica za nosilce projektov Evropskega raziskovalnega sveta pri nas

V zadnjih letih smo znatno izboljšali uspešnost pri pridobivanju prestižnih raziskovalnih projektov Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). ERC projekte že gostijo različne raziskovalne ustanove po državi. Na povabilo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije je Izvršilna agencija ERC prvič izvedla izobraževalno delavnico o znanstvenem in finančnem vodenju ERC projektov pri nas.

Delavnica je potekala v Ljubljani od 14. do 15. maja in je bila namenjena nosilcem projektov Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) ter projektnim pisarnam njihovih ustanov. Izobraževalno delavnico je odprla vodja Sektorja za znanost, Tanja Vertelj. Sledile so predstavitve s praktičnimi primeri, ki so ključne za uspešno vodenje projektov ERC.

Prvi dan so predstavili dodatne finančne možnosti, ki jih ponuja Evropski raziskovalni svet za oceno razvitih raziskovalnih konceptov in pripravo na hitrejši prehod k inovacijskim aktivnostim. Na okrogli mizi so nekateri nosilci projektov ERC, ki so poleg raziskovalnega projekta pridobili tudi sredstva za presojo koncepta, delili svoje bogato znanje in praktične izkušnje.

Drugi dan je bil posvečen vsebinam, ki so ključne za projektno podporo na ustanovah gostiteljicah projektov ERC. Dan se je zaključil s predstavitvijo mreže nacionalnih podpornih ukrepov za prijavitelje in nosilce projektov ERC. Ukrepe, ki jih omogoča Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, je predstavila Andreja Umek Venturini, nacionalna kontaktna točka za ERC. Ukrepe, ki jih v dogovoru z ministrstvom izvaja Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS), sta predstavili Blanka Mekinda Vidmar in Mojca Boc. Izobraževalno delavnico je sklenila Darija Valančič, nacionalna koordinatorica za Obzorje Evropa, ki je tudi moderirala celoten dogodek.

Program dogodka in gradiva, ki so neobvezujoča in informativne narave, si sledijo: