Skoči do osrednje vsebine

Tretje srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5 v Sloveniji

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je gostila srečanje zunanjih ministrov neformalne skupine Central 5, na katerem so sodelovali minister za evropske in mednarodne zadeve Avstrije Alexander Schallenberg, minister za zunanje zadeve Češke Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto ter minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške Juraj Blanár.

Ministri so tokratno srečanje namenili razpravi o širitvi in notranjih reformah EU v okviru naslednje strateške agende EU, skupnim prizadevanjem na Zahodnemu Balkanu, migracijske politiki EU, ki je ključna za stabilizacijo migracijskih tokov in nadaljnji podpori Ukrajini. "Slovenija že tretjič gosti srečanje C5 in mislim, da ta podatek govori sam zase. Sodelovanje v tem formatu je priložnost, da se pogovorimo o temah, ki so za našo regijo ključnega pomena. Redni dialog nam tudi omogoča krepitev medsebojnega zaupanja in izmenjavo mnenj o aktualnih zunanjepolitičnih temah," je uvodoma dejala ministrica Fajon.

Ministri so si bili enotni glede pomena širitve EU. "Skupaj z ministri Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške smo ponovno izrazili podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v EU. Izjemno me veseli, da je razprava o širitvi EU – tudi zaradi aktivne vloge držav C5 – v zadnjem obdobju dobila nov zagon. To dokazuje predvsem odločitev Evropskega sveta o začetku pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino. Z ministri smo se pogovarjali, kako konkretno pomagati državam Zahodnega Balkana pri reformnih procesih, tudi med madžarskim predsedovanjem Svetu EU, in kako jim koordinirano zagotavljati tehnično pomoč tem," je poudarila ministrica.

Ministri so govorili o razmerah v Ukrajini. V zvezi s tem je ministrica Fajon predstavila pomoč, ki jo je Slovenija od začetka vojne namenila Ukrajini in poudarila, da je treba poleg zagotavljanja humanitarne in materialne pomoči začeti napore usmerjati k projektom razvojnega sodelovanja in obnove Ukrajine. "Ukrajini moramo pomagati doseči trajen in pravičen mir in ji pomagati pri obnovi države, tako preko mehanizmov EU kot dvostransko, in Slovenija bo tu še naprej zelo aktivna, predvsem na področjih razminiranja, rehabilitacije žrtev in nudenja psihosocialne pomoči otrokom in družinam."

Del razprave na ministrskem srečanju je bil namenjen migracijam. Države se soočajo s skupnim izzivom ilegalnih migracij preko tako imenovane zahodnobalkanske migracijske poti. "Vsi si želimo, da bi bile naše zunanje schengenske meje trdne," je povedala ministrica in ob tem spomnila, da se Slovenija zavzema za  polno delovanje schengenskega prostora. Ministri so se strinjali, da je tihotapljenje ljudi v regiji izziv, ki ga lahko najbolj uspešno naslavljamo skupaj.

Ministrica Fajon je kolegom tudi predstavila napore Slovenije glede bližnjevzhodnega konflikta in poudarila pomen resolucije o Gazi, ki je bila v ponedeljek sprejeta v Varnostnem svetu OZN.

Zunanjim ministrom Slovenije, Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške se je na delovnem kosilu pridružil zunanji minister Črne gore Filip Ivanović, s katerim bodo razpravljali o aktualnih razmerah v Črni gori in regiji Zahodnega Balkana ter o tem, kako lahko države skupine C5 dodatno pomagajo Črni gori, da bo hitreje napredovala na poti v EU.

Prihodnje srečanje zunanjih ministrov formata Central 5 bo potekalo na Slovaškem.