Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: "Enotnost je naša največja prednost"

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom.
Robert Golob in Jens Stoltenberg se rokujeta pred modrim ozadjem, na katerm so simboli zveze NATO.

Predsednik vlade Robert Golob se je srečal z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom. | Avtor: Anže Malovrh, STA

1 / 2

Sogovornika sta spregovorila predvsem o podpori Ukrajini, razmerah v Gazi, situaciji na Zahodnem Balkanu s poudarkom na Bosni in Hercegovini, delitvi bremen znotraj zavezništva in pripravah na vrh zavezništva julija letos v Washingtonu.

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg je uvodoma izpostavil, da je Slovenija že dve desetletji visoko cenjena zaveznica v NATU. "Cenimo prispevek Slovenije h kolektivni obrambi in skupni varnosti," je poudaril generalni sekretar Stoltenberg.

»Srečanje z generalnim sekretarjem je bilo zelo konstruktivno", je ob robu srečanja dejal predsednik vlade dr. Golob. Slovenija bo ta mesec obeležila 20. obletnico vstopa Slovenije v NATO in EU. »Zadnjih 20 let je bilo za Slovenijo obdobje blaginje in stabilnosti, kar jasno kaže na vrednost tako severnoatlantskega zavezništva kot tudi Evropske unije in o tem med slovenskim prebivalstvom ni nobenega dvoma,« je dejal slovenski premier.

Slovenija v primeru ruske agresije na Ukrajino po svojih najboljših močeh podpira skupna prizadevanja zavezništva. Predsednik vlade je poudaril: »Prepričani smo, da je enotnost naša največja prednost, in to je nekaj, kar moramo ohraniti. Naše enotno stališče glede Ukrajine je ključnega pomena in upam, da se bo to stališče še okrepilo.«

Dodal je, da je generalnemu sekretarju omenil, da je z razmerami v Ukrajini povezano azijsko-pacifiško območje, še bolj pa z razmerami v Gazi in našim odzivom nanje. »Tu bi morali bolj odločno pozvati obe strani, da takoj ustavita spopade in skleneta premirje. Storiti moramo več, da preprečimo grozodejstva, vedno več je tudi namigov o dvojnih merilih, kar moramo nujno obravnavati,« je dodal predsednik vlade.

Premier dr. Golob je v izjavi po srečanju povedal, da sta s sogovornikom spregovorila tudi o situaciji na Zahodnem Balkanu, kjer je Slovenija vitalno zainteresirana za ohranitev stabilnosti regije. »Ne le zaradi naše bližine, ampak tudi zato, ker tam v zadnjih letih opažamo povečevanje nestabilnosti,« je poudaril in dodal: "V zvezi s tem smo izrazili interes, da bi na Kosovo poslali več osebja v pomoč zvezi NATO, predvsem v pomoč pri ohranjanju miru in stabilnosti.« Slovenija verjame, da je vrh v Washingtonu lahko velik uspeh. »Prepričan sem, da bomo naše razprave nadaljevali tudi v prihodnje na enak, pozitiven in konstruktiven način. In Slovenija bo opravila svoj del naloge, ko gre za delitev bremen, pa tudi ko gre za to, da bo v prihodnosti del enotne zveze NATO,« je zaključil predsednik vlade po srečanju na sedežu zveze NATO.