Skoči do osrednje vsebine

Nastopni obisk v Turingiji in svečana predaja Biblie Slavice knjižnici v Weimarju

Veleposlanica dr. Ana Polak Petrič se je dne 28. in 29. februarja mudila na nastopnem obisku v zvezni deželi Turingiji, kjer se je srečala z visokimi predstavniki tamkajšnje oblasti - z ministrskim predsednikom Bodo Ramelowom, s predsednico deželnega parlamenta Birgit Pommer in deželnim ministrom za gospodarstvo, znanost in digitalno družbo Wolfgangom Tiefenseejem.

Srečanja so potekala s ciljem navezave stikov na najvišji ravni ter izkazati interes za bolj poglobljeno sodelovanje s to zvezno deželo.

Obisk je potekal tudi v znamenju svečane predaje knjige Biblie Slavice znameniti knjižnici v Weimarju. Veleposlanico sta na obisku spremljali vodja slovenskega kulturnega centra SKICA Berlin, mag. Saša Šavel Burkart in strokovna sodelavka ga. Mateja Trempus.

Veleposlanica dr. Polak Petrič in ministrski predsednik Ramelow sta v deželni prestolnici Erfurt govorila o možnostih tesnejšega sodelovanja med Slovenijo in Turingijo, predvsem na področju gospodarstva, turizma in kulture. Izmenjala sta stališča o aktualnih temah, kot so reforma in širitev EU, migracije ter prihajajoče trojne volitve v Turingiji v letu 2024. Veleposlanica se je tudi vpisala v zlato knjigo ter ob tem izrazila iskren interes Slovenije za več stikov s Turingijo v prihodnje.

V Erfurtu je sledilo srečanje s predsednico deželnega parlamenta Birgit Pommer. Sogovornici sta se strinjali, da bi k tesnejšemu sodelovanju prispevalo tudi pobratenje mest in partnerstva na lokalni ravni, na primer med šolami in kulturnimi ustanovami. Kot zanimivost sta ugotovili, da imata tako slovenski Državni zbor kot turinški deželni parlament enako število poslancev – 90, saj imata tako Slovenija kot Turingija okoli 2 milijona prebivalcev. 

Na srečanju z deželnim ministrom za gospodarstvo, znanost in digitalno družbo Wolfgangom Tiefenseejem je veleposlanica dr. Polak Petrič poudarila potenciale gospodarskega sodelovanja s Turingijo. Slovenija s to nemško zvezno deželo beleži relativno nizko izmenjavo, možnosti za okrepitev povezav se kažejo v turizmu, energetiki in naprednih tehnologijah. S sogovornikom sta se pogovarjala o konkretnih možnostih okrepljene promocije Slovenije v tej zvezni deželi.

V Weimarju sta veleposlanica dr. Polak Petrič in vodja slovenskega kulturnega centra SKICA Berlin mag Saša Šavel Burkart znameniti Knjižnici vojvodinje Amalije svečano podarili izvod Biblie Slavice. Knjižnica vojvodinje Amalije je ena najslavnejših knjižnic v Nemčiji in njena zbirka vključuje tudi 5000 zvezkov iz osebne zbirke njene zaščitnice. Biblia Slavica, ki je leta 2006 izšla v dveh monumentalnih knjigah s skoraj 1500 stranmi, je skupni nemško-slovenski projekt in je eden od številnih projektov, ki izjemno bogatijo sodelovanje med državama na področju kulture, znanosti in gospodarstva. Od sedaj bo v zbirki knjižnice domovala tudi slavna Biblia Slavica in z njo faksimili nekaj najstarejših slovenskih besedil. 

Gre za izjemno donacijo Slovenske akademije za znanost in umetnost (SAZU), ki jo je sprejel direktor knjižnice dr. Reinhard Laube, ki je delegacijo veleposlaništva peljal po starem in sodobnem delu knjižnice ter razkazal čudovito rokoko dvorano, v kateri je shranjena stara dediščina, med njimi tudi prvi celovito ohranjen prevod Luthrove Biblie. S tem srečanjem so bili postavljeni temelji za močnejše vezi in večje sodelovanje v prihodnosti.

V zgodovinski in čudoviti mestni hiši Weimar je potekalo veleposlanice dr. Ane Polak Petrič in vodje SKICA Berlin mag. Saše Šavel Burkart z nadžupanom mesta Petrom Kleinom. Med drugim so govorili o možnostih poglobljenega sodelovanja na gospodarskem in kulturnem področju.

Sledila sta tudi zelo zanimiva vodena ogleda Bauhaus muzeja, kjer potekalo tudi srečanje s predsednico fundacije Klassik Stiftung Weimar dr. Ulrike Lorenz ter muzeja Weimarske republike, kjer se je veleposlanica dr. Polak Petrič srečala z direktorjem g. Stephanom Zänkerjem.

Zvezna dežela Turingija je po številu prebivalcev in po zgodovinskem razvoju primerljiva Sloveniji in velika podobnost se kaže, med ostalim, v čudoviti naravi, kajti Turingija velja za zeleno srce Nemčije. Na obisku je bilo potrjeno, da interes za krepitev sodelovanja obstaja na obeh straneh, še posebej je prisoten potencial za povečanje gospodarske izmenjave, turistične promocije ter okrepitev sodelovanja na področju kulture in povezovanja na lokalni ravni.