Skoči do osrednje vsebine

Srečanje s podpredsednikom Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference LR Kitajske

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s podpredsednikom Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske Wang Yongom. Sogovornika sta potrdila tradicionalno prijateljske odnose med državama in visoko raven sodelovanja na področju gospodarstva, kulture in znanosti.
Rokovanje dr. Roberta Goloba s podpredsednikom Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske Wang Yongom.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal s podpredsednikom Nacionalnega odbora Politične posvetovalne konference Ljudske Republike Kitajske Wang Yongom. | Avtor: Žan Kolman/KPV

Premier dr. Robert Golob je ob tem izrazil zadovoljstvo in povedal "da si želimo to sodelovanje v prihodnosti tudi poglobiti".

V nadaljevanju sta izpostavila pomembnost dobrih odnosov in zavzemanja za mir na svetu, tudi v luči nestalnega članstva slovenije v Varnostnem svetu OZN. Kitajska je izrazila željo po "nadaljnjem poglobljenem sodelovanju, gradnji miru ter okrepitvi strateške sinergije in partnerstva, ki temelji na spoštovanju, zaupanju in vzajemni koristi."

Vodja Kitajske delegacije je spregovoril tudi o "pomembnosti nadgradnje komunikacije med državama, tako na gospodarskem kot tudi na družbenem nivoju." Poudaril je možnosti sodelovanja v okviru kitajskih platform za promocijo slovenskih izdelkov, hkrati pa izrazil upanje, da bo Slovenija na svojem ozemlju še naprej ustvarjala prijetno in vzpodbudno okolje za kitajska podjetja. Dober primer uspešnega sodelovanja med državama je Podjetje Hisense – Gorenje.

Ob koncu srečanja sta se sogovornika dotaknila tudi gospodarskih perspektiv obeh držah, kjer je premier dr. Robert Golob povedal da "je ekonomski razvoj Slovenije nad poprečjem EU, da si pa v prihodnosti na našem ozemlju želimo več visokotehnološke industrije ter več tujih naložb". Kitajska delegacija je izpostavila svojo močno ekonomsko rast in pomen sodelovanja z Evropo. Obe strani sta se zavezali k prijateljskemu sodelovanju v različnih sektorjih.

Kitajska ostaja tako za Slovenijo kot za celotno EU eden ključnih ekonomskih partnerjev in globalnih akterjev.