Skoči do osrednje vsebine

Spremembe pri oddaji Izjave o oceni notranjega nadzora javnih financ za leto 2023

Priprava in oddaja Izjave o oceni notranjega nadzora javnih financ za leto 2023.

Zaradi prehoda na uporabo nove aplikacije APPra in opustitve aplikacije SAPPra, v katero so neposredni uporabniki proračuna za pretekla leta vnašali tudi Izjavo o oceni notranjega nadzora javnih financ (izjava o oceni NNJF) v sklopu priprave predloga zaključnega računa državnega proračuna, so za leto 2023 vsi proračunski uporabniki dolžni izjavo po objavljeni metodologiji, predložiti v elektronski obliki izključno preko spletnega portala AJPES.

Pravna podlaga za izjavo o oceni notranjega nadzora javnih financ

Pravno podlago za pripravo izjave o NNJF predstavlja Navodilo o pripravi zaključnega računa državnega in občinskega proračuna ter metodologije za pripravo poročila o doseženih ciljih in rezultatih neposrednih in posrednih uporabnikov proračuna (navodilo), ki ga je izdal minister za finance na podlagi četrtega odstavka 62. člena in tretjega odstavka 96. člena Zakona o javnih financah.

Priloga omenjenega navodila vsebuje Metodologijo za pripravo Izjave o oceni notranjega nadzora javnih financ, v skladu s katero proračunski uporabniki pripravijo oceno. Podpisano izjavo posredni proračunski uporabniki hranijo kot trajno gradivo. Metodologija predstavlja pripomoček neposrednim in posrednim proračunskim uporabnikom pri uvajanju in nenehnem izboljševanju postopkov upravljanja, upravljanja s tveganji ter notranje kontrolnega sistema v skladu s predpisi s področja notranjega nadzora javnih financ (deseto poglavje Zakona o javnih financah in Pravilnik o usmeritvah za usklajeno delovanje sistema notranjega nadzora javnih financ).

V skladu z navodilom mora Poslovno poročilo o doseženih ciljih in rezultatih proračunskega uporabnika vsebovati tudi oceno delovanja njihovega notranjega nadzora (8. točka 10. člena in 8. točka 16. člena navodila). Z izjavo o oceni NNJF proračunski uporabnik oceni ustreznost vzpostavljenega sistema notranjega nadzora, ki vključuje (1) kontrolno okolje, (2) upravljanje s tveganji, (3) kontrolne aktivnosti, (4) informiranje in komuniciranje in (5) nadziranje ter navede najpomembnejše izboljšave sistema, ki jih je izvedel v preteklem letu, tveganja, ki jih še ne obvladuje v zadostni meri ter ukrepe, ki jih namerava izvesti v tekočem letu s ciljem njihovega obvladovanja v prihodnje.

Podlaga za izjavo o oceni NNJF so poročila notranjega revizorja in zunanjega revizorja v primeru, če se slednja nanašajo tudi na elemente notranjega nadzora. Za zagotovitev celovitosti ocene notranjega nadzora je potrebno predhodno izpolniti samoocenitveni vprašalnik, ki je sestavni del metodologije. Urad za nadzor proračuna je izdal dodatna pojasnila kot dopolnitev Navodil za izpolnjevanje samoocenitvenega vprašalnika za pripravo izjave o oceni NNJF

Izjavo o oceni NNJF po objavljeni metodologiji neposredni in posredni uporabniki predložijo v elektronski obliki na spletnem  portalu  AJPES

Analiza izjav o oceni notranjega nadzora javnih financ, ki jih podajajo predstojniki oziroma poslovodni organi proračunskih uporabnikov, je redno predstavljena v letnih poročilih Urada za nadzor proračuna.