Skoči do osrednje vsebine

81. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji nadaljevala z obravnavo predloga zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev. Potrdila je predlog novele zakona o javni rabi slovenščine, predlog novele gradbenega zakona in predlog zakona o minimalnem davku.

Vlada je na današnji seji nadaljevala z obravnavo predloga Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev. Predlog zakona bo vlada predvidoma jutri sprejela na dopisni seji.

Vlada je potrdila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javni rabi slovenščine, s katerim širimo varovanje slovenščine tudi v digitalnem okolju: v operacijske sisteme računalnikov, pametnih mobilnikov, avtomobilov in drugih naprav, ki preko besedilnih ali govornih vmesnikov komunicirajo z uporabniki.

Vlada je določila besedilo predloga zakona o spremembah Gradbenega zakona, s katerim se poleg nujnega reševanja kadrovske situacije gradbene inšpekcije, določa tudi postopna uvedba sistema eGraditev. Zaradi kompleksnosti sistema in obsežnega števila uporabnikov sistema eGraditve ni mogoče vzpostaviti do 1. januarja 2024 naenkrat na območju celotne Slovenije. Tako bo sistem eGraditev v celoti vzpostavljen s 5. januarjem 2026, ko bo uveden pri vseh upravnih organih. Do vzpostavitve sistema eGraditev se poslovanje izvaja na ustaljen način.

Vlada je potrdila tudi predlog Zakona o minimalnem davku, katerega cilj je zagotavljanje 15-odstotne svetovne minimalne davčne stopnje za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov. Ta ukrep je rezultat intenzivnih pogajanj med 138 državami v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in skupine G20.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko na novinarski konferenci po seji vlade

Ministrica za kulturo Asta Vrečko na novinarski konferenci po seji vlade | Avtor: Daniel Novakovič/STA

1 / 2