Skoči do osrednje vsebine

Za severozahod Slovenije izdano rdeče opozorilo, za druge dele Slovenije oranžno

Na izjavi za javnost so o pričakovanih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji spregovorili meteorolog Branko Gregorčič in hidrolog Janez Polajnar, oba z Agencije Republike Slovenije za okolje, direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode Neža Kodre, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec.

Govorci so povedali, da se bo glavnina najburnejšega vremenskega dogajanja odvila prek noči, od danes zvečer do zgodnjega jutra, ko nas čakajo jesenske poplave in izjemno hitro naraščanje voda. Pristojne službe ter prebivalke in prebivalce Slovenije so pozvali, naj očistijo odpadlo listje z dvorišč in ulic in s tem ob napovedanih nalivih preprečijo zamašitev odtočnih kanalov in poplavljanje. Prebivalke in prebivalce Slovenije so prav tako pozvali k preventivnemu in samozaščitnemu ukrepanju že pred samim neurjem tako, da svoje premoženje premaknejo v višja nadstropja svojih domov in svoje avtomobile umaknejo na varno. Prebivalke in prebivalci naj dosledno upoštevajo navodila pripadnikov civilne zaščite in drugih pristojnih služb in naj v primeru izrednih razmer najprej poskrbijo za svojo varnost in obvarujejo svoja življenja.

Meteorolog Branko Gregorčič je predstavil najnovejše vremenske razmere. Pojasnil je, da se letošnjo jesen nad severnim Atlantikom pogosto obnavljajo cikloni, danes pa smo priča enemu najglobljih v zadnjih desetletjih, ki je že dosegel jug britanskega otočja in že vpliva na vreme v Franciji. Hladna fronta se hitro bliža Alpam in bo predvidoma sredi noči prešla Slovenijo. Ob tem pred samo fronto pričakujemo okrepljen dotok vlažnega in toplega zraka od juga oz. jugozahoda. V večernih urah pričakujemo hitro intenziviranje padavin. Ob morju bo zapihal močan jugo s sunki vetra, ki bodo dosegali od 70 do 100 kilometrov na uro. Že pred samo fronto največjo količino padavin pričakujemo na območju Julijskih Alp, kjer naj bi v šestih urah padlo preko sto litrov dežja na kvadratni meter, kasneje pa še ob sami fronti, ki bo ponoči prehajala Slovenijo. Pričakujemo močne nalive in sunke vetra, ki bodo prešli celotno ozemlje Slovenije. Akumulacija padavin bo največja na širšem območju Posočja, Bohinja, pa tudi Gornje Savske doline, kjer bodo v višinah pihali zelo močni vetrovi. V štiriindvajsetih urah naj bi na območju severozahodne Slovenije padlo med 120 in 240 litrov dežja na kvadratni meter, kar je bil vzrok za izdajo najvišje stopnje, torej rdečega opozorila, je poudaril Gregorčič. Dodal je, da se bo glavnina najburnejšega vremenskega dogajanja odvila preko noči, od danes zvečer do zgodnjega petkovega jutra.

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da nas danes ponoči in jutri čakajo jesenske poplave in opozoril na izjemno hitro naraščanje voda. Zaradi obilice padavin bodo reke zlasti v severozahodni Sloveniji hitro naraščale in ponekod poplavljale v večjem obsegu. Zelo hitro bodo narasli hudourniški vodotoki na območju zgornjega in srednjega Posočja, na območju idrijsko cerkljanskega pogorja, v porečju Idrijce, Bač, tudi na območjih predalpskega hribovja, obeh Sor, zlasti Selške Sore in pa tudi v zgornjesavski dolini. Omenjeni hudourniški odtok bo tekom jutrišnjega dopoldneva in pa jutrišnjega dne polnil struge večjih rek. Reka Sava kot ena glavnih odvodnikov teh padavinskih voda bo predvidoma jutri v zgodnjih jutranjih urah hitro narasla. Že danes ponoči in pa v jutranjih urah bo pretok Save tudi v okolici Ljubljane dosegel med 1200 in 1500, morda celo 1600 kubičnih metrov na sekundo. V Vipavski dolini, Pokolpju in na obali so možni hudourniški izlivi in zastajanje padavinskih voda. Jutri preko celega dneva pričakujemo poplavljanje reke Drave, zlasti v spodnjem toku.

Direktorica Direkcije za vode Neža Kodre je dejala, da še vedno poteka izvajanje izrednih ukrepov na vodotokih po celi Sloveniji. Na terenu je 212 ekip, ki čistijo, vzpostavljajo pretočnost vodotokov in izvajajo druge potrebne preventivne ukrepe. Pozno popoldne bodo ekipe začele izvajati dežurstva, spremljale bodo vodostaje in izvajale nujne ukrepe za preprečevanje nastanka škod in za odvrnitev nevarnosti, ki jih lahko povzročijo poplave. Ob tem je prebivalke in prebivalce Slovenije pozvala, naj umaknejo ves material, ki bi ga lahko odnesla voda, na primer bale sena, drva in podobno.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je pristojne službe ter prebivalke in prebivalce Slovenije ponovno pozval, naj očistijo odtoke odpadlega listja in tako preprečijo lokalno poplavljanje. Ob tem je najavil popis odredbe za dvig pripravljenosti pristojnih služb na območju celotne Slovenije, razen v Prekmurju. V pripravljenosti bodo tudi pripadniki Slovenske vojske skupaj z mehanizacijo.

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je poudaril, da so danes razmere še dodatno zaostrene zaradi pričakovanih izjemnih padavin področju Julijskih Alp in njihovega predgorja ter že razmočene zemljine, ki lahko povzroči plazenje tal. Poleg območij, kjer bodo padavine najmočnejše, je opozoril tudi na že prizadeta območja, gre predvsem za območja na Kamniško Savinjskih Alpah, Karavankah in njihovem širšem obrobju. Da bi preprečili reaktivacijo posameznih plazov, do česar lahko zlahka pride, je pozval k čiščenju tistih odtokov, ki so že do zdaj bili vzpostavljeni za odvodnjavanje posameznih plazov in na odvajanje vode iz žlebov stran od plazov. Tam, kjer je to mogoče, naj se plazove in njihove odlomne robove prekrije s folijami, je opozoril Bavec.