Skoči do osrednje vsebine

Zaradi pričakovanih nalivov za severni del Slovenije izdano rdeče opozorilo

Na izjavi za javnost so o pričakovanih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji govorili meteorolog Branko Gregorčič in hidrolog Janez Polajnar, oba z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO), predstavnik Direkcije Republike Slovenije za vode Rok Penec in poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan.

Meteorolog Branko Gregorčič je najprej povedal, da so se nevihte že v jutranjih urah razširile ob zahodni obali Istre in potovale čez slovensko Istro proti Goriški in Posočju. V zgodnjem popoldnevu in pozneje popoldne in proti večeru se bo glavnina vremenskega dogajanja preselila predvsem nad osrednjo Slovenijo, tako da nas najbolj skrbi območje med Snežnikom in Kamniškimi Alpami, kjer bodo danes popoldne in zvečer predvidoma najmočnejši nalivi. Ob tem ARSO pričakuje hitro naraščanje hudourniških vodotokov. Dodal je, da je ARSO zaradi ranljivosti predelov, ki so ta mesec že bili poplavljeni, za ta območja izdal opozorilo najvišje stopnje, torej rdeče opozorilo, medtem ko je za druge dele Slovenije ohranil oranžno vremensko opozorilo. ARSO izdatne padavine pričakuje tudi jutri podnevi, ko naj bi zajele večji del države. V sredo naj bi se vreme počasi umirilo, v drugi polovici tedna pa kaže na deloma jasno vreme brez večjih vremenskih posebnosti.

Hidrolog Janez Polajnar je povedal, naj bi današnje intenzivne padavine povzročile naraščanje hudourniških vodotokov in poplavljanje zalednih voda, predvsem v porečjih med Snežnikom, Kamniškimi Alpami, Kamniško-Savinjskimi Alpami in v Karavankah. Težišče hudourniškega dogajanja bo lahko v porečjih Reke in Ljubljanice, na notranjskem delu porečja Ljubljanice, Polhograjskih dolomitih v Škofjeloškem hribovju ter nato na Gorenjskem. Hudourniške izbruhe lahko pričakujemo ob levih pritokih reke Save od Jesenic, Kada, Tržiške Bistrice in Kamniške Bistrice proti Savinji.

Poudaril je, da se zaradi spremenjenih odtočnih razmer na prizadetih delih porečij ne ve natančno, kako se bo voda raztekala, zato bo tam potrebna največja previdnost. Težišče hidrološkega dogajanja bo danes na pritokih večjih rek in hudourniških vodotokih ter poplavljanje zaledne in padavinske vode. Dež, ki nas bo zajel jutri, bo padel na že namočeno podlago, kar pomeni, da se na ranljivih območjih, kot sta Savinjska in Mežiška dolina, ne ve natančno, kako bo nova količina padavin odtekla. Narasle bodo tudi večje reke, reki Drava in Mura naj bi se jutri razlili na običajnih poplavnih območjih, medtem ko naj bi reki Sava in Savinja v spodnjem toku ostali v svojih strugah.

Rok Penec je dejal, da bo direkcija za vode izvajala vse ukrepe na področju urejanja voda, ki so nujno potrebni za zagotavljanje pretočnosti. Glede na hidrološko napoved bo direkcija za vode vzpostavila dežurstvo glede tistih hudourniških pritokov, ki bi lahko povzročili težave. Tam bo prav tako tudi vsa potrebna mehanizacija za primer nenadnega zvišanja vodostaja, da bi preprečili škodljivo delovanje voda na infrastrukturo ter zdravje in življenje ljudi.

Geološki zavod Slovenije ob tem opozarja, da ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi obstaja povečana nevarnost ponovnih zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena. Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje v zvezi s plazovi in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in da upoštevajo navodila civilne zaščite, še posebej v primeru odrejene evakuacije.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je prebivalce Slovenije, še posebej tiste na ranljivih območjih, pozval, naj redno spremljajo dogajanje, predvsem radarsko sliko padavin, in se pravočasno umaknejo pred morebitno nevarnostjo. "To je v tem trenutku skoraj edini ukrep, ki ga lahko izvedemo pri tej vrsti poplav, tj. hudourniških poplav," je dejal Šestan in spomnil, da je državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah še vedno aktiviran, aktivirani so vsi regijski štabi, prav tako so v pripravljenosti tudi gasilci.