Skoči do osrednje vsebine

Slovenija hvaležna za pomoč mednarodne skupnosti za sanacijo posledic najhujših poplav

Slovenija je zaradi ogromne škode, ki so jo povzročile poplave, 6. avgusta 2023 zaprosila EU in NATO za pomoč. Oba mehanizma sta bila tudi nemudoma aktivirana.
Pripadniki Slovenske vojske nosijo stroj na prizadetem območju.

Pripadniki Slovenske vojske nudijo pomoč na poplavljenih območjih. | Avtor: MORS

Poleg pomoči prek obeh mehanizmov pa Sloveniji države zagotavljajo tudi bilateralno pomoč.

Vso mednarodno pomoč usklajuje Uprava RS za zaščito in reševanje, ki je v stalnem stiku z obema centroma za koordinacijo pomoči v Bruslju. Do danes, 9. avgusta 2023 je slovenskim ekipam pomoč zagotovilo 134 pripadnikov mednarodnih enot iz šestih držav z 46 stroji, od tega z desetimi bagri, ki čistijo predvsem razdejanje v Savinjski dolini. Za odpravljanje posledic poplav so države zagotovile tudi šest helikopterjev s posadkami in dostavile dva mobilna mostova.

Prvi sta nam na pomoč priskočili sosednja Hrvaška in Madžarska, ki sta pomagali utrjevati nasipe ob reki Muri, da ni prišlo še do večje katastrofe. Po aktivaciji EU in Nato NATO mehanizmov pa je pomoč prišla tudi že iz Nemčije, Avstrije, Francije in Španije.

Pomoč so ponudile tudi Ukrajina, Češka, Italija, Slovaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Severna Makedonija.

Informacije o mednarodni pomoči bomo dnevno posodabljali.