Skoči do osrednje vsebine

Sprejeta je Ljubljansko – haaška konvencija

Po intenzivnih dvotedenskih pogajanjih skoraj 300 strokovnjakov s področja mednarodnega javnega in mednarodnega kazenskega prava je bila v hotelu Union sprejeta Ljubljansko – haaška konvencija, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov. To je tudi prva večja mednarodna pogodba s področja mednarodnega kazenskega prava po Rimskem statutu.

»Sprejetje Ljubljansko – haaške konvencije je zgodovinski dosežek, ki predstavlja velik korak naprej v našem skupnem boju proti nekaznovanosti in iskanju pravice za najhujša kazniva dejanja. S to konvencijo tudi mnogokrat izrečene besede 'Nikoli več!' spreminjamo v dejanske ukrepe. Konvencija bo bistveno okrepila sodelovanje med državami pri preiskovanju in pregonu najhujših mednarodnih zločinov ter prispevala k spodbujanju vladavine prava in boju proti nekaznovanosti na svetovni ravni," je v zaključnem nagovoru v imenu držav jedrne skupine pobude (Slovenije, Argentine, Belgije, Mongolije, Nizozemske in Senegala) poudarila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. »S tem zgodovinskim sprejetjem konvencije pošiljamo jasno sporočilo vsem morebitnim storilcem in vsem prihodnjim žrtvam teh okrutnih zločinov, da je nekaznovanosti konec in da bo zmagala pravica,« je še dodala ministrica Fajon.

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je v nagovoru poudarila, da »sprejetje konvencije odraža enotnost držav v prizadevanjih za zaščito človekovega dostojanstva, temeljnih pravic in vladavine prava ter našo pripravljenost za nadaljnje sodelovanje pri odpravi nekaznovanosti na svetovni ravni. Ljubljansko – haaška konvencija odpravlja pravne praznine na področju mednarodne pravne pomoči in izročitev, s katerimi smo se soočali v preteklosti, ter predstavlja skupni svetovni globalni okvir sodelovanja.«

Ministrica Fajon se je v nagovoru v imenu Slovenije še zahvalila skupini držav pobudnic za desetletje prizadevanj in trdega dela, ki so pripeljali do sprejema konvencije, ter vsem državam podpornicam in drugim udeležencem, ki so kakorkoli pripomogli k njenemu sprejetju ter pri izvedbi največje diplomatske konference v zgodovini Slovenije.

Ljubljansko – haaška konvencija v 87 členih poleg preambule in končnih določb v sedmih poglavjih določa osrednje organe za sodelovanje, definicije in položaj žrtev, prič, strokovnjakov in drugih oseb, ureja mednarodno pravno pomoč in postopke izročitev, premestitev obsojenih oseb ter postopke reševanja sporov.

Pobudo za sprejetje Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih mednarodnih hudodelstev, ki se zdaj imenuje Ljubljansko - haaška konvencija, podpira 80 držav.

Celotno besedilo Ljubljansko – haaške konvencije.

Nagovor ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon v angleškem jeziku (docx, 20,5 KB).