Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kulturo v prvih 100 dneh vlade

Prvih 100 dni je za nami. Zaznamovalo jih je reševanje odprtih vprašanj ter snovanje rešitev in predlogov za ureditev razmer na področju kulture. Uspelo nam je sestaviti dobro in usposobljeno ekipo ožjih sodelavcev ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko ter znova vzpostaviti dialog z vsemi akterji na področju kulture.

Na pročelje stavbe ministrstva smo vrnili napis kultura, ki ima na kulturnem področju simbolen pomen: črke sestavljajo besedo kultura, ki združuje celotni sektor, ločila med njimi pa predstavljajo različna področja ustvarjanja in delovanja, področja, ki se tudi nenehno razvijajo in širijo, kar ponazarja tropičje na koncu napisa.

Predstavniki ministrstva za kulturo so obiskovali dogodke po vsej Sloveniji in s tem utrjevali prizadevanja za decentralizacijo kulture. Kot je na enem od dogodkov povedal državni sekretar mag. Marko Rusjan, decentralizacija ne pomeni, da kulturne vsebine prenašamo iz centra navzven, temveč da krepimo lokalne iniciative in tradicije. Ob tem je dodal: "Potrebe prebivalstva, kulturni utrip in potencial za širitev kulture lahko začutiš in ugotoviš le tako, da si prisoten na kulturnih dogodkih in med kulturnimi delavci po čim več različnih krajih naše države."

Na tem mestu izpostavljamo nekaj ključnih dosežkov Ministrstva za kulturo v prvih 100 dneh vlade:

Začeli smo s celostno obnovo Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana

Projekt celostne obnove Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana smo premaknili z mrtve točke. Predsednik vlade dr. Robert Golob in ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko sta obiskala dotrajane gledališke prostore in napovedala uvrstitev celotne obnove med vladne razvojne programe, kamor bo projekt obnove uvrščen ob rebalansu za leti 2022 in 2023.

Projekt Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorizia smo uvrstili v Načrt razvojnih programov 2022–2025 in z Mestno občino Nova Gorica podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta

Projekt Evropska prestolnica kulture 2025 Nova Gorica - Gorizia je bil uvrščen v Načrt razvojnih programov 2022–2025. Zveni birokratsko, vendar je to dokument, ki je podlaga za večletno financiranje iz državnega proračuna. Vrednost investicije je 20 milijonov evrov. Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo polovico sredstev, Mestna občina Nova Gorica 5 milijonov evrov, iz proračuna drugih regij je zagotovljen milijon in pol evrov, enak znesek namenja Evropska unija, dva milijona sredstev pa predstavljajo zasebni viri in tržni prihodki. Konec avgusta sta ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in župan občine Nova Gorica Klemen Miklavčič podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta

Pripravili smo predlog novega zakona o RTV Slovenija, ki ga je potrdil Državni zbor

V zelo kratkem času je bil pripravljen nov zakon o RTV Slovenija, ki prinaša celosten umik strankarske politike iz največje medijske hiše in kulturne ustanove, ki je za državo izjemnega kulturnega pomena. Zakon o RTV zagotavlja bistveno višjo stopnjo novinarske in uredniške avtonomije. Julija 2022 je bil zakon potrjen v Državnem zboru.

Ustanovili smo Direktorat za razvoj kulturnih politik

Na Ministrstvu za kulturo je bil ustanovljen Direktorat za razvoj kulturnih politik, da bi nudil analitično podporo pri kreiranju informiranih, strokovno podprtih in vključujočih razvojnih kulturnih politik. Ministrica dr. Asta Vrečko je že ob začetku mandata povedala, da bo prioriteta mandata vzpostavitev sodobnega kulturnega modela, saj se sistematična odsotnost kulturne politike in posledične nerešene težave na področju kulture kopičijo že let.