Skoči do osrednje vsebine

Evropska prestolnica kulture GO! 2025 uvrščena v Načrt razvojnih programov 2022–2025

Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila projekt Nova Gorica, Evropska prestolnica kulture GO! 2025.
Mag. Marko Rusjan, državni sekretar, fotgrafiran za računalnikom

Mag. Marko Rusjan, državni sekretar | Avtor: Žan Kolman, Urad vlade za komuniciranje

1 / 2

Državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan je ob tem dejal: »To bi lahko naredila že prejšnja vlada, a iz meni nerazumljivih razlogov do tega ni prišlo. S prihodom na Ministrstvo za kulturo smo začeli takoj pospeševati pripravo potrebne dokumentacije. Ta nujno potrebni korak zveni zelo birokratsko, vendar je to dokument, ki je podlaga za večletno financiranje iz državnega proračuna. Zaenkrat je predvideno iz državnega proračuna deset milijonov evrov, kar znaša polovico načrtovanega proračuna. Projekt potrebuje pospešek, saj se leto 2025 nezadržno bliža. Zato bomo na Ministrstvu za kulturo in na Vladi RS nudili vso potrebno podporo, da bo EPK uspešno prispeval k razvoju Nove Gorice in somestja z Gorico. V kratkem bo podpisana pogodba z Mestno občino Nova Gorica. Tako se bodo lahko začela črpati letošnja sredstva v višini enega milijona evrov.«

Namen projekta GO! 2025 je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti, kakor tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest. Obenem je projekt priložnost za regeneracijo mesta, dvig prepoznavnosti mesta, širitev podobe mesta v očeh svojih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu. Vrednost investicije je 20 milijonov evrov. Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo polovico sredstev, Mestna občina Nova Gorica 5 milijonov evrov, iz proračuna drugih regij je zagotovljen milijon in pol evrov, enak znesek namenja Evropska unija, dva milijona sredstev pa predstavljajo zasebni viri in tržni prihodki.