Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s sej vladnih odborov

Na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je vlada med drugim sprejela mnenje k predlogu novele zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva in sklenila, da se predlog zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu Republike Slovenije zaradi posledic ukrajinske krize, umakne iz zakonodajnega postopka.

Vlada sprejela mnenje k predlogu zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva

Na današnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela mnenje k predlogu zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ-B), ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložil Državni svet Republike Slovenije.
Vlada ugotavlja, da je ZNUPZ-B pripravljen z namenom, da Ministrstvo za zdravje Javnemu štipendijskemu, razvojnemu, invalidskemu in preživninskemu skladu Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: sklad) zagotovi ustrezna finančna sredstva, ki bodo namenjena kritju stroškov sklada, ki jih bo slednji imel zaradi izvajanja ukrepov iz 19. člena ZNUPZ. Na podlagi prvega odstavka 19. člena ZNUPZ lahko ministrstvo, pristojno za zdravje, nameni sredstva za dodelitev štipendije, ki je vezana na delovno področje ministrstva, kar pomeni, da so omenjena sredstva namenska in so namenjena zgolj sofinanciranju štipendij in jih ni mogoče porabiti za kritje ostalih stroškov, ki so povezani z izvajanjem 19. člena ZNUPZ. S predlagano dopolnitvijo drugega odstavka 19. člena ZNUPZ se vzpostavlja zakonska podlaga tudi za kritje ostalih stroškov, ki so povezani z izvajanjem ukrepa iz 19. člena ZNUPZ, predvsem stroškov dodatne zaposlitve na skladu.
Glede na navedeno in po pregledu ZNUPZ-B, ki je bil vložen v zakonodajni postopek, se vlada s predlogom ZNUPZ-B strinja, če bosta upoštevana amandmaja vlade.
S predlaganim amandmajem k 1. členu ZNUPZ-B se določa nedvoumna obveznost ministrstva, pristojnega za zdravje, da nameni sredstva za dodelitev štipendije, ki je vezana na delovno področje ministrstva. Navedeno vključuje tudi stroške, povezane z dodatno zaposlitvijo (ene osebe) na skladu, ki bo izvajala javne razpise na podlagi predmetnega ukrepa. Z amandmajem se člen tudi redakcijsko oziroma nomotehnično izboljšuje. Finančne posledice, ki se nanašajo na štipendije, vezane na delovno področje ministrstva, so ocenjene na 364.000 eur v letu 2023.
Namen štipendiranja na področju zdravstva je zagotovitev zadostnih ustreznih kadrovskih zmogljivosti za področje zdravstva. Ker gre za hitro rastoče in spreminjajoče se področje, se vnaprej težko določi poklice, za katere bi veljal ta ukrep, zato se s predlogom tega člena daje pooblastilo ministru za zdravje, da poklici (in število štipendij za posamezni poklic) določi vsako leto upoštevajoč zlasti potrebe trga delovne sile in potreb prebivalstva.
Do štipendij bodo lahko upravičene zgolj osebe, ki imajo status dijaka ali študenta, ne pa tudi osebe, ki so vključene v izobraževanje odraslih, kot to npr. velja po Zakonu o štipendiranju. Ker je postopek za dodelitev štipendij že ustrezno določen v tem zakonu, predlagamo, da se slednji uporabi tudi za postopke po ZNUPZ.
S predlaganim amandmajem se 2. člen črta, saj se s predlaganim amandmajem k 1. členu predloga zakona določa vsebina, ki je bila predvidena za podzakonski predpis.

Predlog zakona glede Ukrajine umaknjen iz zakonodajnega postopka

Na odboru je vlada danes sklenila, da se Predlog zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu Republike Slovenije zaradi posledic ukrajinske krize umakne iz zakonodajnega postopka. O tem bo obvestila Državni zbor Republike Slovenije. Pristojna ministrstva bodo ob upoštevanju mnenja Zakonodajno pravne službe Državnega zbora v najkrajšem možnem času pripravila novele obstoječih zakonov oziroma interventni zakon v delu, ki se nanaša na nujne interventne ukrepe povezane s krizo v Ukrajini.
Vlada je v prejšnjem mandatu, in sicer 20. maja 2022, pripravila Predlog zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu RS zaradi posledic ukrajinske krize in ga poslala v Državni zbor RS. Obravnava predloga zakona na matičnem delovnem telesu je bila predvidena sredi septembra.
Zakonodajno pravna služba Državnega zbora (ZPS) je na navedeni predlog zakona podala obsežne pripombe, podale so jih tudi nekatere nevladne organizacije. Zato je vlada predlog zakona umaknila iz zakonodajnega postopka, pristojnim ministrstvom pa naložila, da čim prej pripravijo novele obstoječih zakonov ter interventnega zakona za tiste vsebine, ki jih ni mogoče urediti v okviru novel zakonov, ter so neposredno vezane na urejanje posledic humanitarne krize zaradi napada na Ukrajino.

Vlada prerazporedila sredstva državnega proračuna

Na današnji seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije v okviru finančnega načrta Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prerazporedila 20,6 milijona evrov. Sredstva bodo med drugim namenjena za izvajanje Zakona o osebni asistenci in Zakona o izenačevanju možnosti invalidov.
Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vlada prerazporedila 15 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena za izplačilo finančnega nadomestila 43 tisoč kmetijskim gospodarstvom, ki so utrpeli hude posledice zaradi visokih cen energije in energentov (interventni ukrep).
V okviru finančnega načrta Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vlada prerazporedila 7,4 milijona evrov. Sredstva bodo namenjena za financiranje ukrepov zaradi draginje hrane v sektorju mleka in financiranje pomoči zaradi visokih cen energentov v kmetijstvu in ribištvu.
Vlada je v okviru finančnega načrta Ministrstva za zdravje prerazporedila okoli 2 milijona evrov. Sredstva bodo namenjena za intervencijske programe in obveznosti zaradi prioritetnega plačila zahtevkov za covid ukrepe (nakup cepiv in zdravil, financiranje kratkotrajne bolniške, testiranja, telemedicine).
Vlada je Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport prerazporedila milijon evrov. Sredstva bodo namenjena Odbojkarski zvezi Slovenije za organizacijo Svetovnega prvenstva v odbojki, in sicer za plačilo organizacijske pristojbine.
Uradu Vlade RS za narodnosti je vlada razporedila sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 436.255,47 evrov na postavko sofinanciranje uresničevanja ustavnih pravic stalno naseljene romske skupnosti v občinah, zaradi spremenjenega 20.a člena ZFO-1.

Vlada sprejela spremembo amandmajev k 6., 20. in 24. členu predloga Zakona o Javnem skladu Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne Krško

Na seji vladnega odbora za gospodarstvo je Vlada Republike Slovenije sprejela amandmaje k predlogu Zakona o Javnem skladu Republike Slovenije za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz Nuklearne elektrarne Krško.
S tem gradivom se sprejema dopolnitev oziroma sprememba amandmajev k 6., 20. in 24. členu predloga zakona, in sicer na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

Vlada sprejela spremembo amandmajev k 16. in 29. členu predloga Zakona o celostnem prometnem načrtovanju

Vlada je sprejela tudi mnenje o predlogu zakona o celostnem prometnem načrtovanju ter določila besedilo amandmajev k predlogu zakona.
Po posredovanju mnenja ter amandmajev v Državni zbor RS je Zakonodajno pravna služba Državnega zbora sporočila, da je potrebno redakcijsko popraviti vsebino amandmajev k 16. in 29. členu.
V 16. členu smo s spremembo amandmaja pravilno preštevilčili dosedanjo četrto in peto alinejo ter s tem odpravili redakcijsko napako. Pri amandmaju k 29. členu predloga zakona pa s spremembo amandmaja navajamo brisanje drugega do sedmega odstavka in odpravljamo redakcijsko napako v besedilu člena.