Skoči do osrednje vsebine

98. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada se je na današnji seji seznanila s poročilom delovne skupine za zajezitev visokih cen energentov in potrdila predlog novele Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Sprejela je tudi stališče do ocene Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov 2022 in 2023.

VIDEO

Vlada Republike Slovenije se je seznanila s poročilom delovne skupine za zajezitev visokih cen energentov. Na podlagi informacije o problematiki izredne rasti cen energentov na energetskih trgih je bila opravljena razprava o možnih ukrepih. Delovna skupina se je omejila na ukrepe, ki jih je v svojem sporočilu o možnih in dopuščenih ukrepih identificirala Evropska komisija, prav tako pa je upoštevala veljavne smernice glede državnih pomoči.

Določila je besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZSROVE). Razlogi za sprejem predloga novele zakona so predvsem v uskladitvi z evropskim pravnim redom. Drugi cilj zakona je spodbujanje ukrepov na področju energetske učinkovitosti, alternativnih goriv in zmanjševanja emisij v prometu preko centra za podpore, ki po ZSROVE izvaja gospodarsko javno službo na področju spodbujanja rabe obnovljivih virov energije.

Sprejela je tudi stališče do ocene Fiskalnega sveta glede proračunskih dokumentov 2022 in 2023. Vlada je oceno preučila in pri tem izpostavlja, da v letu 2022 še vedno veljajo izjemne okoliščine oziroma splošna odstopna klavzula od fiskalnih pravil, s čimer se omogoča ustrezen odziv fiskalne politike za odpravljanje posledic epidemije covid-19, usmeritve za delovanje fiskalne politike v letu 2023 na ravni Evropske unije pa še niso bile sprejete. Kljub temu vlada načrtuje postopno zniževanje javnofinančnega primanjkljaja, ki se bo do leta 2024 znižal pod 3 % bruto domačega proizvoda. V tem času se bo v deležu bruto domačega proizvoda zniževal tudi javni dolg.

Kosovu je vlada na podlagi njihovega zaprosila preko mehanizma Unije na področju civilne zaščite namenila materialno pomoč za preprečevanje širjenja pandemije covida-19. Celotna ocenjena vrednost pomoči skupaj s prevozom znaša 116.000 evrov.