Skoči do osrednje vsebine

97. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada Republike Slovenije se je na današnji seji seznanila z informacijo o problematiki izredne rasti cen energentov na energetskih trgih. Kot odziv na trenutne razmere Slovenija sklicuje izredno zasedanje energetskih ministrov 26. oktobra, na katerem bodo iskali skupne rešitve, ki bodo državljanke in državljane ubranile pred nadaljnjim drastičnim dvigovanjem cen. Izdala je tudi novo uredbo glede obravnave mladoletnikov brez spremstva in sprejela odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2021.

Nova Uredba o načinu izvajanja zakonitega zastopanja mladoletnikov brez spremstva spreminja veljavno Uredbo o načinu izvajanja zakonitega zastopanja mladoletnikov brez spremstva ter načinu zagotavljanja ustrezne nastanitve, oskrbe in obravnave mladoletnikov brez spremstva zunaj azilnega doma ali njegove izpostave na podlagi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti.

Odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2021 je podlaga za izvedbo finančne pomoči čebelarjem, ki se soočajo z izpadom čebeljih pridelkov ter posledično z izgubo dohodka. Škoda v čebelarstvu v letu 2021 je nastala zaradi pozebe. Po podatkih Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) je dodatne težave povzročalo tudi nestanovitno vreme v maju in prvi polovici junija. Kot posledica teh dejavnikov je bilo zmanjšano medenje medovitih rastlin. Letošnja čebelarska sezona je bila po podatkih ČZS najslabša, od kar spremljajo in merijo donose v državi. Do pomoči so upravičeni čebelarji, ki so vpisani v Centralni register čebelnjakov. Predmet pomoči je dodelitev nepovratnih sredstev v obliki podpore na čebeljo družino. Za posamezne upravičence je predvideno izplačilo od 6,5 evra do 13 evrov.