Skoči do osrednje vsebine

92. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sklenila, da je na javnih zbiranjih nad 50 oseb obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. Sprejela je tudi predloga novel Zakonov o trošarinah in o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške ter Jesensko napoved gospodarskih gibanj 2021, ki nakazuje izboljšane gospodarske obete.

S spremembo Odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 je dovoljeno zbiranje nad 50 oseb na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih v zaprtih prostorih ali na odprtih površinah, pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT.

Rešitve predloga novele Zakona o trošarinah se nanašajo na prenos direktive o določitvi splošnega režima za trošarino in direktive o uskladitvi strukture trošarin za alkohol in alkoholne pijače. Z novelo zakona se povezujejo carinski in trošarinski postopki pri izvozu, izvozu, ki mu sledi zunanji tranzitni postopek ter uvozu trošarinski izdelkov. Določa se elektronski postopek za spremljanje gibanja trošarinskih izdelkov s plačano trošarino za namen dobave za komercialni namen. Urejajo se posebni dogodki v okviru trošarinskega režima in sicer pripoznavanje delnih izgub trošarinskih izdelkov. Določa se enotno potrdilo o oprostitvi za trošarinske izdelke, ki se pošiljajo prejemnikom, ki so diplomatska predstavništva, konzulati ter mednarodne organizacije.

Sprejela je tudi Jesensko napoved gospodarskih gibanj 2021. Gospodarski obeti se izboljšujejo. Predvsem zaradi višjih napovedi v mednarodnem okolju, hitrejše rasti aktivnosti od pričakovane in ob nadaljnjem prilagajanju podjetij in potrošnikov spremenjenim razmeram je napoved višja kot v Pomladanski napovedi. Negotove epidemične razmere v Sloveniji in najpomembnejših trgovinskih partnericah še vedno predstavljajo največja tveganja za uresničitev napovedi.

Namen predloga novele Zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške je uresničevanje načela enake obravnave državljanov Republike Slovenije, na katerih pravice in obveznosti je vplivala razsodba, tako da se jim v čim večji meri ohranijo pravice, ki so jih uživali do razglasitve razsodbe. Za tiste pravice, za katere so prikrajšani, pa se uvaja ustrezno nadomestilo.