Skoči do osrednje vsebine

84. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela več odlokov, povezanih s preprečevanjem okužbe z virusom SARS-CoV-2, s katerimi je dodatno sprostila nekatere omejitve, glede na to, da se epidemiološka situacija v Sloveniji umirja. Sprejela je tudi predloga zakonov o hipotekarni in komunalni obveznici ter o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij in novelo Zakona o osebni asistenci.

Vlada je z Odlokom o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji sprostila omejenost razpoložljivih igralnih mest, prav tako se pri opravljanju kongresne dejavnosti lahko zasedejo vsa razpoložljiva sedišča, odpravljen je tudi pogoj razdalje najmanj 3 metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata, odpravlja se tudi omejitev 10 m2 na posamezno stranko v javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT. 

Prav tako ni več omejitev pri procesu športne vadbe. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov ne predpisuje več omejitev pri procesu športne vadbe, športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske. Med dokazili o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, so uvrščena tudi dokazila iz Republike Srbije, poleg tega pa se med ustreznost cepiv uvršča tudi kombinacija različnih cepiv.

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji sprošča pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščine.

Še vedno pa velja, da je za koriščenje nekaterih storitev potrebno izpolnjevanje pogoja PCT in da je pri vseh aktivnostih treba upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 pa prinaša spremembe na seznamu držav, saj sta sedaj v celoti zeleni Hrvaška in Nemčija, na zelenem seznamu sta tudi Švica in Črna gora.

Vlada z novelo Zakona o osebni asistenci odpravlja pomanjkljivosti. Statusa izvajalca osebne asistence tako po noveli zakona ne bodo mogli več pridobiti samostojni podjetniki posamezniki, saj delujejo v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah za pridobivanje profita, osebna asistenca pa je neprofitna dejavnost. Kot določa novela zakona, bodo izvajalci osebne asistence lahko le humanitarne organizacije in invalidske organizacije s pridobljenim statusom v skladu z zakonom, ki ureja humanitarne organizacije, ali zakonu, ki ureja invalidske organizacije, ter zavodi in društva s pridobljenim statusom delovanja v javnem interesu na področju invalidskega, socialnega varstva ali za opravljanje humanitarne dejavnosti na področju socialnega varstva. Izvajalci osebne asistence bodo morali storitev izvajati za najmanj 10 uporabnikov, zaposliti bodo morali tudi strokovnega vodjo. Novela zakona predvideva tudi ponovno oceno za uporabnike, ki so že upravičeni do pravice do osebne asistence, saj se je izkazalo, da strokovne komisije niso ocenjevale po enotnih merilih.