Skoči do osrednje vsebine

76. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki ukinja kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko. Sprejela je tudi predlog novele Zakona o informacijski varnosti in določila 35 novih pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covid-19.

Z Odlokom o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 se ukinjajo kontrolne točke na meji z Madžarsko. Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se v najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Spremembe so tudi na rdečem seznamu.

Vlada je sprejela novelo Zakona o informacijski varnosti. Nacionalne in mednarodne izkušnje kažejo, da so pristojni nacionalni organi za področje informacijske (kibernetske) varnosti postali ključni deležniki v sistemu zagotavljanja nacionalne varnosti sodobnih držav. Vlada zato predlaga spremembo pri umestitvi pristojnega nacionalnega organa za informacijsko varnost, in sicer tako, da se Uprava Republike Slovenije za informacijsko varnost (ki je trenutno organ v sestavi Ministrstva za javno upravo) preoblikuje v samostojno strokovno službo Vlade Republike Slovenije. V novo vladno službo se v čim krajšem možnem času umesti tudi CSIRT organov državne uprave, skupina, ki se odziva na incidente na področju informacijske varnosti, sprejema prijave o kršitvah varnosti, izvaja analize in pomaga priglasiteljem pri obvladovanju incidentov.

Z dopolnjenim seznamom pomembnih investicij vlada zasleduje cilj omilitve posledic gospodarske škode zaradi epidemije. Vlada je določila 35 novih pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covid-19, iz seznama pa je črtala 13 investicij (zlasti zaradi podvajanja ali zamenjave projektov). Tako je na seznamu skupaj 336 pomembnih investicij. Namen določitve pomembnih investicij je predvsem v koordinirani in s tem pospešeni obravnavi posameznih postopkov povezanih s temi investicijami, katerih namen je omiliti gospodarsko škodo, ki jo je pustila epidemija.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja FURS je vlada imenovala mag. Ivana Simiča, in sicer od 1. junija 2021 do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku.

Prav tako je za vršilca direktorja Javne agencije za knjigo Republike Slovenije imenovala prof. dr. Dimitrija Rupla. Prof. dr. Rupel bo na mestu vršilca dolžnosti direktorja javne agencije od 2. junija 2021 do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem natečaju.