Skoči do osrednje vsebine

65. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o debirokratizaciji, ki bo poenostavil življenje državljanom in poslovanje podjetjem ter s tem prispeval k znižanju stroškov in odpravljanju administrativnih ovir, kar je eden izmed temeljnih ciljev te vlade. Izdala je tudi spremembo Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki med drugim določa, da dnevni šolarji, mlajši od 13 let, ne bodo potrebovali negativnega rezultata testa za prehajanje meje.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog Zakona o debirokratizaciji. Cilj predloga zakona je izboljšati konkurenčno poslovno okolje in stanje na področju administrativnih ovir. Namen predlaganih zakonskih določb je poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetjem ter s tem prispevati k znižanju stroškov in odpravljanju administrativnih ovir, kar je eden izmed temeljnih ciljev te vlade.

Izdala je tudi Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki med izjeme za vstop v državo brez karantene (in brez negativnega izvida testa) uvršča tudi otroke, mlajše od 13 let, ki dnevno ali občasno prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje.

Z Odlokom o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi drugega vala epidemije covid-19 določa upravičence, pogoje in postopke dodelitve nadomestila za izpad dohodka v proizvodnji vina, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog in zmanjšanja obsega prodaje zaradi drugega vala epidemije. Finančno nadomestilo se dodeli v obliki pavšalnega nadomestila na hektar vinogradov kmetijskega gospodarstva, na katerih se prideluje grozdje za proizvodnjo vina.

Sprejela je tudi Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije COVID-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021. Vlagatelj mora izkazovati delež izpada dohodka vsaj v višini 30 odstotkov za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021 v primerjavi z obdobjem od 1. oktobra 2019 do 31. januarja 2020.