Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev načrta cepljenja proti covid-19

Predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta predstavila načrt cepljenja proti covid-19 v prvi polovici letošnjega leta.

Kot je poudaril predsednik vlade Janez Janša, so bili ukrepi glede cepljenja usklajeni na evropski ravni. "Slovenija se je pri dobavah posluževala skupnih evropskih naročil, strategija kot je bila sprejeta, se izvaja, in tudi načrt, ki ga bo predstavil direktor NIJZ Milan Krek, temelji na tej strategiji. Ko gre za prednostne skupine pri cepljenju, je strategija oblikovana na osnovi skupnih priporočil Evropske komisije, ki so bila oblikovana tudi ob našem sodelovanju," je uvodoma dejal premier.

Nadaljeval je, da je podatek, ki smo ga najbolj čakali, naročena in tudi že odobrena cepiva za Slovenijo. "Odobrena ne samo v smislu, da imajo dovoljenja evropske medicinske agencije, ampak da so tudi količine, ki smo jih naročili, potrjene in bodo dobavljene, ker so del pogodbenega razmerja," je navedel premier in dodal, da ko gre za prvo, Pfizerjevo, cepivo, ki je bilo prvo odobreno in ki ga že uporabljamo, je količina, ki jo imamo zagotovljeno še enkrat večja od tiste prvotne. "Namreč Slovenija je konkurirala za milijon odmerkov, dobila jih je 900.000. V petek pa smo skušali pridobiti še milijon dodatnih odmerkov, dobili smo jih nekaj manj kot 900.000, se pravi, to je skupna količina cepiva, ki se že uporablja in ki je zaenkrat, kar se tiče dobav, tudi najbolj perspektivno, ker večina načrta temelji na dobavah tega cepiva," je dejal predsednik vlade.

Ko gre za cepiva Moderne, je predsednik vlade poudaril, da gre za ameriško podjetje, in da je Evropska komisija, ko se je odločala za naročilo tega cepiva, bila izpostavljena dvomom, ker je ameriška administracija v lanskem letu javno oznanjala, da bodo ameriška podjetja to cepivo lahko izvažala šele, ko bodo domače potrebe zadoščene. "Zato je Evropska komisija naročila relativno majhno količino tega cepiva, ki je bilo drugo odobreno, in ki v zadnjih tednih in dneh zaradi objav v nekaterih medijih vzpostavlja dodatna pričakovanja," je dejal predsednik vlade Janez Janša. Dodal je, da je cena Moderninega cepiva višja, kar ni problem, "glavni moteči faktor pri naročanju dodatnih količin pa je to, da niso zagotovljeni roki dobave." "Kljub temu smo v zadnjih dneh naročili še 100.000 odmerkov, nimamo pa garancije dobave, razen da naj bi bila dobava do konca leta," je dejal premier Janez Janša.

"Skupaj imamo od obeh cepiv, ki sta v Evropi že odobreni, na voljo v letošnjem letu preko 2 milijona odmerkov, kar zadostuje za cepljenje enega milijona sto tisoč ljudi. Cepiva, ki so tudi naročena za Slovenijo, pa še nimajo odobritve evropske medicinske komisije, so še tri. Cepivo, ki je največ obetalo, to je cepivo podjetja, ki ima tudi največje proizvodne kapacitete v Evropi, je AstraZeneca in Evropska komisija je tega tudi največ naročila. Slovenija si je tu zagotovila proporcionalni delež, v višini skoraj milijona štiri sto tisoč odmerkov, kjer je pri testiranju tega cepiva prišlo do nekaterih zapletov, se je postopek odobritve zavlekel in je evropska medicinska agencija šele danes prejela vlogo za odobritev tega cepiva," je povedal predsednik vlade.

Direktor NIJZ Milan Krek je uvodoma izpostavil, da smo prva generacija, ki je lahko tako hitro dobila odgovor na epidemijo. Epidemije pa spremljajo človeštvo že od nekdaj. Umivanje rok je bil ključen ukrep pri preprečevanju infekcij. Z uporabo cepiv smo uspešno izkoreninili nekatere bolezni, kot so npr. črne koze.

Poudaril je, da bo vsak družinski zdravnik dobil 10 enot cepiva, kasneje pa bo z vsako novo pošiljko, ki jo bo Slovenija prejela, dobil nove odmerke, s katerimi bomo počasi cepili vso populacijo, starejšo od 60 let.

"Želimo si vsaj 70 % precepljenost", je dejal Krek. V tem trenutku poteka cepljenje zaposlenih in oskrbovancev v DSO, hkrati se je pričelo množično cepljenje v zdravstvu. Cepljenje se izvaja v cepilnih centrih, zaradi potrebne opreme pa načrtujemo tudi cepljenje starejših na domu.

Izpostavil je še, da so cepiva, ki jih proizvajajo danes, varna. Trenutno je v preizkušanju okoli 200 vrst cepiv, ki morajo biti varna, kvalitetna in učinkovita. Cepivo se lahko začne uporabljati šele po dovoljenju agencije za zdravila, kar zagotavlja najvišjo kvaliteto cepiva.

Glede odmerkov cepiva Moderne je pojasnil, da smo danes prejeli 1200 odmerkov cepiva, 25. januarja naj bi jih prejeli še 2000, 1. februarja pa še 6000. Cepivo bo namenjeno zdravnikom, ki bodo izvajali cepljenje na domu ter večjim zdravstvenim domovom, saj najmanjši paket cepiva vsebuje 100 odmerkov.

Vsi državljani imajo možnost, da izrazijo željo za cepljenje, je dejal Krek. Če ste starejši in/ali spadate v eno od rizičnih skupin, kontaktirajte osebnega zdravnika, ki bo zagotovil cepivo in vas cepil. Zdravniki bodo aktivno klicali svoje paciente, starejše od 80 let.

Če pa ne spadate v rizično skupino, se prijavite na cepljenje z oddajo vloge na eUpravi. Ko bo cepivo na voljo, boste dobili obvestilo o času in lokaciji cepilnega mesta. Cepljenje bo potekalo po vrstnem redu prijav, je še pojasnil direktor NIJZ Milan Krek.