Skoči do osrednje vsebine

43. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela osnutek sedmega zakonskega protikoronskega paketa za pomoč gospodarstvu ter področjem dela, socialnega in zdravstvenega varstva. Sprejela je tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti ter predlog novele Zakona o prevozih v cestnem prometu.

Vlada je na današnji seji sprejela osnutek predloga Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma tako imenovani #PKP7. Glavni cilj osnutka predloga zakona je omiliti in odpraviti posledice COVID-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva. Vlada bo predlog zakona sprejela na eni izmed prihodnjih sej.

Vlada je izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. S tem odlokom se zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začasno določita uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra.

V statističnih regijah, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh presega 140 na 100 000 prebivalcev, je uporaba zaščitne maske obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih. Ne glede na to, nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola.

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na rdeči seznam je dodana Nemčija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija pa sta celotni rdeči. Irska in Islandija nista več na rdečem seznamu, kar pomeni, da sta oranžni (vstop brez omenitev in karantene). Na rdečem seznamu tretjih držav ni sprememb.

Vlada je določila tudi besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o mednarodni zaščiti ter sprejela predlog novele Zakona o prevozih v cestnem prometu.