Skoči do osrednje vsebine

32. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog ukrepov ob možnih razpletih in nevarnostih, ki izhajajo iz naraščajočega števila COVID-19 pozitivnih oseb.

Vlada se zaveda, da je za upočasnitev in zaustavitev širjenja korona virusa ter omilitev negativnih posledic in preprečitve preobremenjenosti zdravstvenega sistema nujno zmanjšati število medsebojnih stikov povsod, kjer je to mogoče brez hujših posledic za življenje in delo.

Ker bi bilo število okužb bistveno manjše, če bi se priporočila NIJZ dosledno upoštevala, vlada zato poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljalce stavb ter organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastniki in vodstva podjetij pa naj od strokovnjakov za medicino dela takoj pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve COVID-19 okužb v podjetju ter pravočasno uvedejo vse svetovane preventivne ukrepe.

Vlada je na seji sprejela več priporočil in sicer, sprejela je priporočilo o delu od doma, če slednje omogoča delovni proces in da se, če je to mogoče, uvede sistem kolobarjenja. Da se vse javne prireditve izvedejo brez pogostitev in zakusk. Da sami omejimo ne nujne stike in svoje obiske v trgovinah ter ostalih javnih prostorih načrtujemo čim bolj racionalno

Vlada je danes tudi sklenila, da bo potrebno ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Pristojno ministrstvo bo pripravilo zakonsko podlago, ki bo omogočala kratkotrajno bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika.

Vlada pripravlja tudi več ukrepov usmerjenih v preprečevanje širjenja okužb za primer, ko bi se njihovo število še naprej povečevalo. Pripravljeni bodo ukrepi, vezani na delovanje mestnega in medkrajevnega javnega prometa, trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov, s ciljem zaščite najbolj ranljivega dela populacije. V pripravi so tudi ukrepi vezani na dodatne omejitve zbiranja v smeri zmanjšanja števila oseb.

Že ta konec tedna bodo pričele veljati spremembe, vezane na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Nošnja mask bo tako obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

Prihodnji teden bo v veljavo stopila tudi odločitev o spremenjenem obratovanju lokalov. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil, predvidoma na obdobje med 6.00 in 22.00.

Prihodnji teden bodo razširjene tudi bolnišnične kapacitete, in sicer za najmanj 50 postelj za COVID-19 bolnike na eni lokaciji.

Vlada prav tako pripravlja tudi spremembe vezane na vstop v državo za primer nadaljnjega zaostrovanja razmer v sosednjih in ostalih državah ter tudi vnaprej pripravlja ukrepe, ki bi se izvajali po morebitnem dogovoru držav članic EU, da bolj poenotijo način omogočanja gibanja znotraj EU.

Na novinarski konferenci po seji vlade sta nastopila državni sekretar v Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in vladni govorec Jelko Kacin.  

V sredo je bilo opravljenih 3070 testov virusa Covid-19, 104 so bili pozitivni. V bolnišnicah se zdravi 62 oseb, od tega jih je 11 v enotah intenzivne terapije. En človek je umrl. 29 na novo okuženih je bilo potrjenih v občini Ljubljana, skupaj jih je v prestolnici trenutno aktivnih primerov 205, v Mariboru je bilo potrjenih devet novih primerov, skupaj aktivnih 105.

Domovi starejših občanov ob pomoči obeh pristojnih ministrstev izvajajo različne aktivnosti v smeri obvladovanja stanja glede bolezni Covid-19 v domovih. Cveto Uršič je navedel nekaj oblik tovrstne pomoči in kot prvo tako izpostavil vzpostavitev interdisciplinarne delovne skupine, ki ob pojavu prve okužbe odide v dom starostnikov in skupaj z vodstvom definira operativne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. V nekaterih domovih so že stekli postopki za zaposlitev dodatnega osebja, za kar imajo vsi domovi skupaj na voljo 29 milijonov evrov, kar zadošča za okoli 550 zaposlitev. Ministrstvo za zdravje je vzpostavilo tudi stalno telefonsko številko, kjer lahko vodstva domov dobijo odgovore na specifična vprašanja, s katerimi se DSO sooči. Ministrstvi spodbujata cepljenje vseh zaposlenih v domovih kot tudi sicer cepljenje čim večjega dela prebivalstva, predvsem vseh oseb v rizičnih skupinah. V naslednji proti koronski paket (PKP5) bodo vnešene določbe, ki bodo omogočale prezaposlovanje oziroma napotitev razpoložljivega domskega osebja v domove, kjer se bodo soočali z izbruhom virusa, definiran bo tudi sistem nagrajevanja.