Skoči do osrednje vsebine

30. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 ter Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja.

Na novinarski konferenci po seji vlade so nastopili predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc, minister za okolje in prostor Andrej Vizjak in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin. 

V sredo je bilo opravljenih 1653 testiranj, kar je novo rekordno število, potrjenih pa je bilo 53 primerov okužbe, je podatke predstavil vladni govorec Kacin. Hospitaliziranih je 26 bolnikov s covidom-19, štirje potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi. Dan je minil brez smrti hospitaliziranih bolnikov.

V nadaljevanju je povedal, da je zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni covid-19 vlada sprejela nov odlok, ki določa, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, obvezno je postalo tudi razkuževanje rok. Maska ni obvezna, če se zagotovi primerna medsebojna razdalja. Obvezna uporaba ne velja za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, za katere se še naprej uporabljajo dosedanja priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Še naprej ostajajo v veljavi tudi sedanje omejitve glede zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih, pri čemer je strokovna skupina opozorila, da morajo omejitve veljati tudi za zasebna zbiranja.

Predstojnica Lejko Zupanc je poudarila, da se uporaba mask v strokovnih krogih vedno bolj uveljavlja kot najučinkovitejši ukrep. Zato še posebej ob začetku jesenskega obdobja, ko bo več prehladnih obolenj, pojavila se bo gripa, prisoten bo virus covid-19, predstojnica infekcijske klinike poziva, da osebe, ki opazijo simptome, kot so kašljanje, povišana telesna temperatura, slabo počutje, dosledno uporabljajo zaščitno masko.

Po njeni analizi je struktura hospitaliziranih bolnikov v zadnjih mesecih podobna tisti iz prvega vala. Njihova povprečna starost je 63 let, umirajo tako tisti, stari 50 let, kot tudi bolniki, stari 90 let.

Se pa pri bolnikih, ki so preboleli covid-19, pojavljajo različne zdravstvene težave, zato v UKC Ljubljana pripravljajo poseben program rehabilitacije, v katerega bodo napoteni vsi, ki bodo virus preboleli.

Minister Vizjak je predstavil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja (ZVO1J), ki se spreminja in dopolnjuje na treh vsebinskih področjih. Po obsegu največji del je namenjen ureditvi sistema trgovanja s pravicami od emisije toplogrednih plinov, ki bo to trgovanje omogočalo tudi po 31. decembru letos in pomeni odpravo kršitve prava EU. Naprej se začasno ureja proizvajalčeva razširjena odgovornost, saj morajo proizvajalci za izdelke, za katere velja ta odgovornost, zagotavljati in financirati predpisano ravnanje z rabljenimi izdelki in vsemi odpadki, ki na območju Slovenije nastanejo iz izdelkov s to odgovornostjo. Kot zadnje področje pa se spreminja tudi člen o izvajanju obratovalnega monitoringa.