Skoči do osrednje vsebine

21. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je za zagon gospodarstva po epidemiji COVID–19 določila seznam 187 pomembnih investicij, v skupni vrednosti 7,7 milijarde evrov. Izdala je Odlok o spremembi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki predvideva manj izjem za vstop v Slovenijo brez karantene, ter se seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah, ki jo je pripravil NIJZ.

Vlada je na podlagi Interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID–19 določila seznam 187 pomembnih investicij, v skupni vrednosti 7,7 milijarde evrov. Gre za investicije, ki so ključne za zagon gospodarstva po prenehanju epidemije, interventni zakon pa daje osnovo, da se bodo investicije hitreje realizirale. Seznam pomembnih investicij, ki se bo še dopolnjeval, prilagamo v priponki.

Vlada je izdala Odlok o spremembi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki začne veljati 19. junija 2020 in predvideva manj izjem za vstop v Slovenijo brez karantene. Nekatere osebe, ki bodo lahko v Slovenijo izjemoma vstopale brez omejitev in karantene, bodo morale ob prehodu meje predložiti negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-1 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja.

Vlada je na seznam s poslabšano epidemiološko sliko dodala Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. S seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav se z 19. junijem 2020 črta Bolgarija. Na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav se z 19. junijem 2020 uvrstijo naslednje države: Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.