Skoči do osrednje vsebine

Krizni štab Republike Slovenije o konkretnih ukrepih za zajezitev epidemije

Pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše se je na prvi seji sestal Krizni štab Republike Slovenije za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki ga je vlada imenovala včeraj. Štab se je seznanil z razmerami v mednarodnem okolju, zlasti v neposrednem sosedstvu, in aktualnimi razmerami v Sloveniji. Člani štaba so opravili temeljito razpravo in se dogovorili o izvedbi več konkretnih ukrepov za zajezitev epidemije. Poleg tega je bil za uradnega govorca kriznega štaba imenovan Jelko Kacin.

Krizni štab se je dogovoril za celovit pristop pri oblikovanju ukrepov in vnaprejšnjo medsebojno koordinacijo. Dogovorjeno je bilo, da bo jutri organiziran sestanek z direktorji vseh bolnišnic in direktorji zdravstvenih domov, v ponedeljek pa bo sklican tudi sestanek z direktorji domov za starejše, saj so prav starejši najbolj ogrožena kategorija. Moramo se namreč organizirati tako, da bodo zaposleni v teh ustanovah lahko kos izzivom, ki nas čakajo, in da bomo našli dodatne delavce, ki bodo dovolj usposobljeni, da bodo pri tem pomagali.

Za zajezitev širjenja virusa so bili dogovorjeni tudi ukrepi s področja javnega potniškega prometa in glede obratovanja lokalov, ki bodo konkretizirani že jutri. V pripravi je tudi nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi posledic širjenja koronavirusa, da bi ohranili delovna mesta in likvidnost podjetij.