Skoči do osrednje vsebine

Stanje glede novega koronavirusa in vpliv na prireditve s področja kulture in umetnosti

V zvezi s pojavom novega koronavirusa Ministrstvo za kulturo v zadnjih tednih deluje v skladu z vladnim stališčem in strokovnimi smernicami.
Infografika koronavirusa

Sprejeti ukrepi za omejevanje širjenje novega koronavirusa | Avtor: Vlada RS

Odgovorne osebe javnih zavodov s področja kulture smo že 25. februarja pozvali, naj sledijo aktualnim in ključnim informacijam ter priporočilom za zaščito zdravja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve. Prav tako smo jih pozvali, da svoje dejavnosti izvajajo v skladu s priloženimi napotki. Glede na razvoj dogodkov smo pristojne osebe v javnih zavodih 6. marca seznanili s priporočili glede službenih poti v tujino. Verjamemo tudi, da državljanke in državljani v skladu s splošnimi smernicami izvajajo samozaščitne ukrepe.

Ker ocenjujemo, da bosta tako Odredba o prepovedi zbiranja, kot tudi priporočilo o omejitvi izvajanja prireditev, prizadela tudi temeljno poslanstvo javnih zavodov na področju kulture in s tem zmanjšala prihodke z naslova prodanih kart oziroma druge prihodke iz nejavnih virov financiranja, smo odgovorne osebe v javnih zavodih že zaprosili za pripravo ocene pričakovanega finančnega izpada. Ob tem minister za kulturo mag. Zoran Poznič opozarja, da upad števila obiskovalcev ne bo privedel do primanjkljaja le v javnih zavodih s področja kulture, temveč tudi v nevladnem sektorju in med samozaposlenimi v kulturi, zato se podobno svetuje tudi nevladnemu sektorju in samozaposlenim v kulturi.

Ker so z današnjim dnem prepovedane vse prireditve v zaprtih prostorih z več kot 100 udeleženci, minister mag. Poznič ob tem opozarja, da je nujno, da paket ukrepov za zmanjšanje posledic izbruha novega koronavirusa finančno ne izvzame nastalega primanjkljaja delovanja javnih zavodov s področja kulture, nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi.

Sledite aktualnim in ključnim informacijam ter priporočilom za zaščito zdravja na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za zunanje zadeve. Vse informacije pa so zbrane tudi na posebej za to vzpostavljeni spletni strani Koronavirus COVID-19