Skoči do osrednje vsebine

 • Opravljene analize plišastega slončka so pokazale, da vzorec ne prestane testiranj. Analiza vzorca igrače je pokazala, da nastanejo majhni delci (oko je slabo pritrjeno), kar predstavlja tveganje za zdravje otroka. Vzorec ni skladen z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/2011 s spremembami).

 • Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike na zavajajoče oglaševanje in predstavljanje različnih prehranskih dopolnil podjetja BERNADATTE LTD, AV RICARDO J. ALFARO, PANAMA INTERNATIONAL in hkrati odsvetuje nakup izdelkov omenjenega ponudnika zaradi onemogočenega uradnega nadzora, preverjanja skladnosti in s tem varnosti izdelkov, saj je podjetje registrirano na Bahamih, gostuje pa na strežniku v Braziliji. Omenjeno podjetje konstantno krši predpise s področja zdravstvenih trditev, saj za svoje izdelke navajajo lastnosti kot so preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni pri ljudeh, ki pa niso dovoljene, saj učinki sestavin niso bili dokazani in zato takšne trditve niso bile odobrene s strani Evropske komisije. Izdelki so lahko zaradi nepreverjene sestave, sledljivosti, neznanega vira proizvodnje popolnoma brez učinka ali pa celo škodljivi za zdravje.

 • Podjetje Mueller Drogerija d.o.o. je obvestilo Zdravstveni inšpektorat RS, da izvajajo umik in odpoklic igrače pištola za 12 metkov Schroedel, ki ni prestala testiranj. Raven hrupa, ki ga proizvaja igrača je previsoka, kar bi lahko povzročilo poškodbe sluha. Igrača ni skladna z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/11 s spr.).
  Igrače ne uporabljajte in jo vrnite na prodajna mesta.

Aktualno

 • Odpoklic prehranskega dopolnila za otroke Nature's Way Kids Smart Vita Gummies Omega 3 DHA Fish oil

  Zdravstveni inšpektorat RS je bil s strani Javen Agencije za zdravila in medicinske pripomočke obveščen, da proizvajalec Pharmacare Laboratories Pty Ltd iz Australije izvaja odpoklic prehranskega dopolnila za otroke Nature's Way Kids Smart Vita Gummies Omega 3 DHA Fish oil zaradi neoznačenih mlečnih beljakovin, ki lahko pri otrocih z alergijo na mlečne beljakovine povzroči vrsto resnih alergijskih reakcij, kot so srbeči izpuščaji, otekanje grla in nizek krvni tlak. Prodaja spornega izdelka preko slovenskih ponudnikov ni bila ugotovljena, možen pa je nakup preko spletnih portalov, kot je npr. Amazon ipd., saj naj bi bil izdelek poslan tudi v Slovenijo. Potrošnike (otroci) z alergijo na mlečne beljakovine, ki so sporni proizvod že kupili, pozivamo, da ga ne uživajo.

 • Servirna žlica s silikonom - umik

  Zdravstveni inšpektorat je v okviru letnega programa vzorčenja odvzel vzorec izdelka Servirna žlica s silikonom. Pri preskušanju vzorca je bila ugotovljena presežena specifična migracija primarnih aromatskih aminov, zato je bilo ocenjeno, da vzorec ni skladen z zahtevami zakonodaje. Distributer izdelka je izvedel prostovoljni umik izdelka iz prometa.

 • Igrača slime

  Sluz je priljubljena igrača, ki že nekaj časa na trgu vzbuja pozornost. Nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljamo tovrstne igrače. Evropska komisija je v letu 2019 v sodelovanju z nadzornimi organi 29 držav članic posvetila posebno pozornost tovrstnim igračam in podprla vseevropski projekt CASP Slime 2019, s katerim je želela opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok.

Iskalnik