GOV.SI

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

 • Opravljene analize vzorca črna kana blagovne znamke Mayuri Henna so pokazale, da vzorec vsebuje visoko vsebnost p-fenilendiamina, ki pa ni naveden med sestavinami. Sestavina je visoko alergena snov in na izdelku ni opozoril, ki so v skladu z zakonodajo, potrebna ob vsebnosti te sestavine. Prav tako ni upravičena navedba naravna barva, ker izdelek vsebuje p-fenilendiamin. Izdelek vsebuje tudi preseženo vsebnost mikroorganizmov, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje ob kontaktu z očmi ali poškodovano kožo.

 • Zdravstveni inšpektorat RS je poleti (avgusta 2019) prejel s strani Evropske Komisije, preko sistema RAPEX, obvestilo o neustrezni igrači Unicorn Poop slime. 17. 10. 2019 je naknadno prispela informacija, da je notifikacija umaknjena iz sistema RAPEX, ker je prišlo do analizne napake. Odpoklic je preklican.

 • Opravljene analize obeska mušnice so pokazale, da vzorec ni prestal nateznega preizkusa. Prelomil se je člen obeska in nastali so majhni delci, ki lahko predstavljajo tveganje za majhne otroke. Artikel ima sicer oznako, da ni primeren za otroke mlajše od 36 mesecev, vendar je po svojih značilnostih privlačen in primeren tudi za otroke pod tremi leti starosti. Izdelek ni skladen z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/11s spr.).

Aktualno

 • Umik kavnega lončka za na pot

  Zdravstveni inšpektorat RS je preko sistema RASFF prejel obvestilo, da je bil v Slovenjo distribuiran lonček za kavo z bambusovimi vlakni, pri katerem je bila ob preskušanju ugotovljena previsoka specifična migracija formaldehida.

 • Umik in odpoklic igrače obesek z bleščicami Shimmeez

  Zdravstveni inšpektorat RS je prejel s strani Evropske Komisije, preko sistema RAPEX, obvestilo o neustrezni mehko polnjeni igrači z bleščicami. Analiza je pokazala, da bleščice lahko odpadajo in izdelek potem predstavlja resno tveganje za zdravje majhnih otrok. Igrača je označena, kot da je namenjena otrokom nad tremi leti starosti, vendar se za mehko polnjene igrače predpostavlja, da so privlačne tudi za otroke pod tremi leti starosti. Igrača ni skladna z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/11 s spr.).

 • Umik in odpoklic igrače Moj prvi avto, blagovne znamke Millaminis

  Zdravstveni inšpektorat RS obvešča, da je prejel s strani Evropske Komisije, preko sistema RAPEX, obvestilo o neustrezni igrači Moj prvi avto. Igrača je iz materiala, ki se z lahkoto zlomi, nastanejo majhni delci, kar predstavlja tveganje za zdravje majhnih otrok. Igrača ni skladna z Uredbo o varnosti igrač (Uradni list RS, št. 34/11 s spr.).