Skoči do osrednje vsebine

Igrača slime

Sluz je priljubljena igrača, ki že nekaj časa na trgu vzbuja pozornost. Nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljamo tovrstne igrače. Evropska komisija je v letu 2019 v sodelovanju z nadzornimi organi 29 držav članic posvetila posebno pozornost tovrstnim igračam in podprla vseevropski projekt CASP Slime 2019, s katerim je želela opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok.

Igrača slime, po naše sluz: Seznanite se s tveganji in poskrbite, da bo igra varna

Sluz je priljubljena igrača, ki že nekaj časa na trgu vzbuja pozornost. Nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljamo tovrstne igrače.  Evropska komisija je v letu 2019 v sodelovanju z nadzornimi organi 29 držav članic posvetila posebno pozornost tovrstnim igračam in podprla vseevropski projekt CASP Slime 2019, s katerim je želela opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok. Preizkusi CASP Slime 2019 so pokazali, da so na trgu še vedno prisotne neskladne igrače iz sluzi, saj je bilo od 195 testiranih igrač neskladnih 39 (20%) igrač. Vse igrače, ki so bile vzorčene na slovenskem trgu, so bile skladne. Zdravstveni inšpektorat RS je namreč že leta 2018 preverjal varnost tovrstnih igrač z odvzemom vzorcev in analizo ter seznanil zavezance s to problematiko.

Sluz je lahko nevarna igrača

  1. Sluz je lahko nevarna za majhne otroke. Ker je mokra in prožna, obstaja tveganje, da jo zaužijejo. Poleg tega so nekatere sluzi aromatizirane in imajo vonj po hrani, zato lahko otroke premamijo, da jih poskusijo ali celo žvečijo. Sluz lahko draži nos, grlo ali oči, zlasti pri otrocih. Že izpostavljenost majhnim količinam bora je lahko tvegana. Starši in skrbniki lahko z nadzorom igre ustrezno ukrepajo in otrokom preprečijo, da pogoltnejo sluz.
  2. Izdelki iz sluzi vsebujejo element bor. Zaužitje ali stik s prevelikimi količinami bora lahko škoduje zdravju otrok. Borove spojine so razvrščene kot reproduktivne strupene snovi, ki bi lahko posebej vplivale na otroke, saj je njihov reproduktivni sistem še vedno v razvoju in zorenju.
  3. Sluz je mokra in prožna igrača. Več ko se z njo igramo, več bakterij vsebuje, zato je tveganje za zdravje zaradi vdihavanja in zaužitja še toliko večje, zlasti še, če po igri posode s sluzjo ne zapremo.

Bodite pozorni in previdni, ko uporabljate sluz

  1. Sluzi ne dajajte v roke dojenčkom in malčkom. Vedno preverite ustrezno priporočeno starost na embalaži izdelka.
  2. Pri igri upoštevajte opozorila in navodila za uporabo. Pred igro in po njej si vedno umijte roke. Pokrov embalaže po uporabi vedno namestite nazaj, da preprečite rast bakterij. Ne dovolite otrokom, da bi sluz dajali v usta in da bi sluz približevali obrazu. Sluzi ne poskušajte izdelovati doma.
  3. Kupujte samo sluz z oznako CE na etiketi, kar označuje izjavo proizvajalca glede skladnosti igrače z varnostnimi predpisi EU.

Igra s sluzjo je lahko zabavna, a je hkrati tudi aktivnost, pri kateri je potreben nenehen nadzor odrasle osebe, zlasti če se z njo igrajo najmlajši družinski člani. Svetujemo, da se premišljeno odločite za nakup in da ste pozorni na morebitna tveganja, ki so lahko velika, če sluz ni skladna s predpisi. Skrb za varnost najmlajših je med najpomembnejšimi elementi predpisov EU o varnosti igrač, toda tudi potrošnik mora biti previden pri nakupu in uporabi izdelka.

 Za več informacij in priporočila o skrbi za varnost otrok glejte povezavo