Skoči do osrednje vsebine

Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike glede nakupov preko tveganih spletnih strani

Nakup prehranskih dopolnil preko spleta lahko predstavlja tveganje za potrošnika. Navajamo primere, ki pri potrošnikih terjajo dodatno previdnost in kritično presojo.

Pred nakupom poiščite in preverite podatke o ponudniku izdelka, to je sedež podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun, s katerim posluje. Podatki verodostojnih ponudnikov so načeloma dostopni na njihovi spletni strani.

Če ponudnik izdelkov ni razkrit, sledljivost izdelkov, ki je eden temeljnih elementov varnosti, ne more biti preverjena. Izdelki zato lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Neznani ponudnik za promocijo svojih izdelkov uporablja lažno oziroma ukradeno identiteto znanih osebnosti (igralci, pevci, politiki, zdravniki, ministri in drugi) in navaja mnenja uporabnikov, ki so največkrat izmišljena. Pri predstavljanju oziroma oglaševanju izdelkov za namene prodaje uporablja prepovedane trditve, ki prehranskemu dopolnilu pripisujejo lastnosti kot so preprečevanje, zdravljenje ali ozdravljenje bolezni pri ljudeh. Take trditve se lahko uporabljajo le za registrirana zdravila.

V navedenih primerih nakup prehranskih dopolnil močno odsvetujemo.

Tvegane spletne strani

Izdelek in spletna stran, na kateri se trži: