Skoči do osrednje vsebine

 • Na podlagi Sklepa o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), je ponovno mogoč vstop v poslovne prostore Inšpektorata za delo.

 • Preklic dela na domu

  Inšpektorat za delo obvešča delodajalce, da obveščanje o preklicu dela na domu ni potrebno.

 • Letošnji svetovni dan varnosti in zdravja pri delu je namenjen razglašeni pandemiji ter trenutno najpomembnejšemu dejavniku tveganja, ki se pojavlja v družbenem življenju ter tudi pri izvajanju delovnih procesov delodajalcev, in sicer varovanju zdravja delavcev pred okužbami in širjenjem najnovejšega koronavirusa. Mednarodna organizacija dela se je odločila, da svetovni dan varnosti in zdravja pri delu 2020 poimenuje "Ustavite pandemijo: Varnost in zdravje pri delu lahko rešita življenje".

Aktualno

 • Pravice in obveznosti iz delovnega razmerja v posebnih okoliščinah (posodobljena informacija 16. 4. 2020)

  Ponovno smo ažurirali in dopolnili dokument s ključnimi informacijami in odgovori na pogosta vprašanja glede uveljavljanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin zaradi zmanjšanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2. Dokument je dopolnjen tudi z ukrepi na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Odgovore na vprašanja, ki nam jih najpogosteje zastavljate, bomo še naprej sproti dopolnjevali. Tako delodajalce kot zaposlene pozivamo k strpni medsebojni komunikaciji in k temu, da delavec in delodajalec čim več rešitev dogovorita skupaj.

 • Vročitev odpovedi pogodbe o zaposlitvi na oglasnem mestu le izjemoma

  Na Inšpektoratu za delo smo bili seznanjeni z domnevnimi zlorabami, povezanimi s prenehanjem delovnega razmerja tujcem, ki na delo niso mogli priti zaradi sicer opravičljivih razlogov (karantena, odhod v tretjo državo, kjer imajo stalno prebivališče, in posledično nezmožnost vrnitve).

 • Delodajalci so tudi v času epidemije dolžni izvajati vse ukrepe za varnost in zdravje delavcev

  Inšpektorat za delo opozarja, da je delodajalec odgovoren za varno in zdravo delo delavcev ter sprejetje in izvajanje vseh potrebnih ukrepov v ta namen tudi v trenutnih epidemioloških razmerah, pri čemer je dolžan tudi pridobiti ter upoštevati usmeritve in priporočila medicinske stroke in ukrepe vlade, namenjene zaščititi delavcev pred okužbo.

Iskalnik