Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Pristojni smo za krepitev dvostranskih odnosov in stikov ter poglabljanje sodelovanja z državami Afrike, Azije, Bližnjega vzhoda, Severne Amerike, Latinske Amerike in Karibov, Vzhodne Evrope, Južnega Kavkaza in Oceanije.

Uveljavljamo slovenske interese v okviru dvostranskega sodelovanja in pri aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti. Odgovorni smo za pripravo in medresorsko usklajevanje stališč do ključnih mednarodnih vprašanj, predstavljanje slovenskih stališč v Evropski uniji in nudenje podpore ter svetovanje ministru za zunanje in evropske zadeve pri zasedanjih EU, ki se nanašajo na zunanjo in varnostno politiko. Vsebinsko usmerjamo delo petih sektorjev za uresničevanje zunanjepolitičnih ciljev in nudimo podporo pri pripravi ključnih zunanjepolitičnih dokumentov in strategij.

Teme

  • Evropa in evroatlantski prostor

    Slovenija je del Evropske unije, ki je naše najpomembnejše gospodarsko, razvojno, politično in pravno okolje pa tudi okolje vrednot. Z državami članicami EU vzdržujemo tesne stike in redno sodelujemo. Smo odločna zagovornica širitve EU in zanesljiva članica Severnoatlantskega zavezništva.

  • Soseščina

    Slovenija je srednjeevropska in sredozemska država v središču alpsko-jadransko-podonavskega prostora, treh makroregij, ter na stičišču zahodne in jugovzhodne Evrope. Njena lega nam ponuja izredne priložnosti za gospodarsko, politično in kulturno sodelovanje z državami tega prostora.

  • Širši svet

    Slovenija vzdržuje in krepi gospodarske in politične odnose tudi z državami drugod po svetu. Ob tem vzdržuje vezi s slovenskimi skupnostmi, ki so pomemben most pri navezovanju odnosov v oddaljenih državah. Slovenija podpira obstanek in razvoj izseljenskih skupnosti, tudi novodobnih, hkrati pa pozornost namenja vračanju v domovino. Deluje pri ohranjanju dediščine slovenskih izseljencev in skrbi za zaščito državljanov.

Sektorji