Skoči do osrednje vsebine

državni sekretar, pristojen za koordinacijo delovanja organov v sestavi, direktoratov, Sekretariata generalnega sekretarja in Obveščevalno varnostne službe
dr. Damir Črnčec

Dr. Damir Črnčec, rojen 19. junija 1973, je dolgoletni strokovnjak s področja državne in mednarodne varnosti. Pred vključitvijo Slovenije v Evropsko unijo in zvezo Nato je vodil varnostni oddelek Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo. Med letoma 2005 in 2012 je bil generalni direktor Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo, med letoma 2012 in 2013 pa nacionalni koordinator za boj proti terorizmu, sekretar Sveta za nacionalno varnost in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Od 2015 do junija 2016 je bil obrambni svetovalec ministrice za obrambo Črne gore. Med letoma 2013 in 2015 je bil svetovalec za obrambno politiko načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Od 14. septembra 2018 do 13. marca 2020 je bil svetovalec za nacionalno varnost takratnega predsednika Vlade RS Marjana Šarca. V tem času ga je Vlada RS imenovala tudi za glavnega izvajalca arbitraže med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Je prejemnik številnih medalj in priznanj.

Doktor politoloških znanosti, ki je študij dokončal na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, je tudi izredni profesor za področje državne in mednarodne varnosti ter obveščevalne dejavnosti. Na generalštabnem šolanju Centra vojaških šol Slovenske vojske je nosilec predmeta Nacionalna in mednarodna varnost.

Na številnih strokovnih usposabljanjih doma in v tujini je sodeloval kot udeleženec ali nastopajoči, vključno z usposabljanjem s področja mednarodne in državne varnosti.

Je avtor ali soavtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, referatov ter znanstvenih monografij, v katerih se ukvarja z nacionalnovarnostnimi, geostrateškimi in geopolitičnimi vprašanji, delom obveščevalno-varnostnih služb, asimetrijo sodobnih konfliktov, biometrijo, informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami ipd. Pri svojem proučevanju namenja posebno pozornost vprašanjem varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Na mesto državnega sekretarja za obrambo je bil imenovan 1. junija 2022.