Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Slovenskim državljanom, ki se odločajo o potovanju v Vietnam, svetujemo ponoven razmislek o potovanju in preložitev potovanj, ki niso nujna.

Zaradi epidemije COVID-19 priporočamo pozorno spremljanje razmer v regiji.

Oblasti v Vietnamu so sprejele ukrepe za preprečitev širjenja virusa, ki bi ga lahko v državo prinesli potniki iz tujine, zato pristojni organi ob vstopu v državo izvajajo preglede potnikov. Potniki, ki kažejo znake okužbe ali tisti, ki prihajajo iz najhuje prizadetih območij lahko pričakujejo, da bodo v času preverjanja znakov okužbe v osami, v primeru potrditve okužbe pa v obvezni karanteni za obdobje do 14 dni.

Priporočamo spremljanje aktualnih razmer v Vietnamu s pomočjo:

Sicer pri potovanjih v Vietnam svetujemo običajno previdnost in pridobitev podatkov o razmerah na destinaciji potovanja iz drugih virov.

Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Vietnam.

Od marca 2019 lahko tudi slovenski državljani zaprosijo za elektronski vizum. Več informacij je na voljo na: https://www.immigration.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt.

Izjeme: vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Dostop do vojaških baz je omejen. Nekatera področja Vietnama so precej nedostopna. Svetujemo, da se v ruralnih področji držite glavnih cest ter da pred potovanjem za nasvet povprašate turističnega operaterja. Svetujemo tudi, da upoštevate varnostna navodila in postopke ter da vas na poti spremlja zanesljiv vodič.

Neeksplodirana ubojna sredstva in mine so še vedno prisotni na nekdanjih bojiščih, še posebno v osrednjem delu Vietnama in vzdolž meje z Laosom. Minirana območja velikokrat niso označena.

Svojega potnega lista ne deponirajte v zameno za najem avtomobila ali pri plačilu prometnega prekrška.

V primeru prometne nesreče je lahko udeleženec nesreče obsojen kriminalnega dejanja in lahko se zgodi, da mora plačati nadomestilo poškodovani osebi, tudi če so poškodbe minimalne. V primeru policijske preiskave svetujemo sodelovanje s policisti.

Nesreče avtobusov niso redke, saj so vozila večinoma zelo slabo vzdrževana. Možnosti nesreče so večje pri nočnih vožnjah. Pri vožnji z avtobusom bodite pazljivi zaradi žeparjev. Prav tako svetujemo, da ne sprejemate ponudb zastonj vožnje do hotela, ker vas na poti lahko okradejo.

Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo mamil so visoke. Kogar odkrijejo tudi z majhno količino drog,  je lahko obsojen na smrt. Nedovoljene droge so vse bolj prisotne v večjih mestih. Obstaja možnost, da vam jih podtaknejo.

Za kriminalna dejanja kot so spolni prekrški ali ponarejanje so zagrožene zelo dolge zaporne kazni. Vietnamski sodni sistem ni docela razvit in razmere v zaporih so zelo skromne.

Fotografiranje v bližini vojaških poslopij ni dovoljeno.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.