Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Neeksplodirana ubojna sredstva in mine so še vedno prisotna na nekdanjih bojiščih, še posebno v osrednjem delu Vietnama in vzdolž meje z Laosom. Minirana območja velikokrat niso označena.

 • Politična situacija

  Vietnam ima enostrankarski politični sistem. Nestrinjanje z vlado in širjenje protivladne vsebine ima lahko hujše posledice. Nekateri protesti v zadnjih letih so postali nasilni ali pa so jih oblasti nasilno zatrle. Izogibajte se vseh protestov.

 • Kriminal

  Žeparjenje je prisotno predvsem v večjih mestih in turističnih atrakcijah. Hranite svoje dragocenosti in dokumente na varnem. Svojega potnega lista ne deponirajte v zameno za najem avtomobila ali pri plačilu prometnega prekrška. Pri vožnji z avtobusom in vlakom bodite pazljivi zaradi žeparjev. Prav tako svetujemo, da ne sprejemate ponudb zastonj vožnje do hotela, ker vas na poti lahko okradejo. Ženske, ki potujejo same, so še posebej izpostavljene tveganju spolnega nadlegovanja ali posilstva, tudi na pogosto obiskanih mestih. Pogoste so tudi različne goljufije.

 • Terorizem

  Vietnam nima obsežne zgodovine terorističnih napadov, vendar pa le-teh ni mogoče izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Potniki v Vietnam so izpostavljeni tveganju naslednjih bolezni: tuberkuloza, mrzlica denga, Zika, ptičja influenca (H5N1) in HIV.
  Zdravstvene ustanove v Vietnamu, vključno s službami za odzivanje na nujne primere, pogosto ne izpolnjujejo mednarodnih standardov in morda nimajo zdravil in potrebnih zalog.
  Prepričajte se, da imate ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje in dostopna sredstva za kritje stroškov morebitnega zdravljenja v tujini in repatriacije.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Po zakonu morajo imeti tujci pri sebi vedno identifikacijski dokument. Svetujemo da, imate pri sebi fotokopijo strani potnega lista z osebnimi podatki in vizumom, izvirnik pa hranite na varnem.
  V primeru prometne nesreče je lahko udeleženec nesreče obsojen kriminalnega dejanja in lahko se zgodi, da mora plačati nadomestilo poškodovani osebi, tudi če so poškodbe minimalne. V primeru policijske preiskave svetujemo sodelovanje s policisti.
  Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo mamil so visoke. Kogar odkrijejo tudi z majhno količino drog, je lahko obsojen na smrt. Nedovoljene droge so vse bolj prisotne v večjih mestih. Obstaja možnost, da vam jih podtaknejo.
  Za kriminalna dejanja kot so spolni prekrški ali ponarejanje so zagrožene zelo dolge zaporne kazni. Vietnamski sodni sistem ni docela razvit in razmere v zaporih so zelo skromne.
  Fotografiranje v bližini vojaških poslopij ni dovoljeno.
  Dostop do vojaških baz je omejen.
  Vietnam je na splošno strpen in napreden kraj za popotnike LGBT+.
  Spoštujte lokalne običaje in ob vstopu v verske ali kulturne objekte oblecite primerna oblačila. To običajno pomeni, da pokrijete ramena in kolena.
  Prepovedano je kupovati, prodajati, ubijati ali zbirati zaščitene divje živali ali rastline.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Vietnamu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.
  Udeleženci v prometu slabo upoštevajo cestno zakonodajo, zato pri vožnji zmanjšajte hitrost in bodite pozorni.
  Vožnja pod vplivom alkohola je v Vietnamu resen prekršek. Če vas testirajo in ugotovijo, da imate v telesu kaj alkohola, lahko dobite denarno kazen in morebitno zaporno kazen.
  Nesreče z motorji so pogoste.
  Nesreče avtobusov niso redke, saj so vozila večinoma zelo slabo vzdrževana. Verjetnost nesreče je večja pri nočnih vožnjah.

 • Denar

  Valuta v Vietnamu je vietnamski dong. Denar menjujte le v uradnih menjalnicah. Menjava denarja drugje je nezakonita.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Monsunska sezona traja od maja do novembra, prav tako pa lahko pride do pojava ciklonov v kateremkoli letnem času. V kratkem času lahko pade velika količina dežja. Pogoste so poplave, hudourniške poplave in zemeljski plazovi. Svetujemo da spremljate lokalne meteorološke napovedi.

 • Priporočila

  Nekatera področja Vietnama so precej nedostopna. Svetujemo, da se v ruralnih področji držite glavnih cest ter da pred potovanjem za nasvet povprašate turističnega operaterja. Svetujemo tudi, da upoštevate varnostna navodila in postopke ter da vas na poti spremlja zanesljiv vodič.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Vietnam. Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov. Od marca 2019 lahko slovenski državljani zaprosijo za elektronski vizum (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.